IPJ se poate mândri cu 25 de câini poliţişti

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad are în “dotare” 25 de câini de serviciu, parteneri de încredere ai poliţiştilor arădeni.
După cum informează inspectorul principal Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ Arad, cei mai mulţi dintre aceştia sunt câini de însoţire, dar sunt şi câini de urmă, de intervenţie, antidrog şi, nu în ultimul rând, dresaţi special pentru descoperirea substanţelor explozive.
Potrivit acesteia, rasele din care provin aceşti câini sunt ciobănesc german, rotweiller şi labrador, vârsta partenerilor canini ai poliţiştilor arădeni situându-se între patru luni şi opt ani.
Toţi câinii poliţişti provin de la Centrul Chinologic din Sibiu. Acolo, de la naştere şi până la preluarea lor de către viitorii poliţişti, câinii trec printr-un program special de pregătire, antrenament şi acomodare cu viitorii parteneri.
Câinii de serviciu lucrează zilnic alături de agenţii de poliţie-conductori, practic poliţiştii respectivi avându-i ca parteneri permanenţi, fie că este vorba de activităţile de patrulare pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fie că este vorba de activităţi de căutare ori intervenţii speciale.
De menţionat că între poliţiştii arădeni care au ca parteneri câini de serviciu sunt şi două femei, agente de poliţie.
Poliţiştii însoţitori alocă zilnic patru-cinci ore, antrenamentelor şi exerciţiilor cu câinii de serviciu, fiecare dintre aceşti agenţi de poliţie ocupându-se personal de hrănirea şi tot ceea ce înseamnă îngrijirea (igienă, tratamente medicale, periere, etc.) partenerilor canini.
În aceste condiţii, rezultatele câinilor-poliţişti nu au întârziat să apară, poliţiştii arădeni fiind ajutaţi foarte mult în diferite cazuri de către aceştia.
“Cele mai recente cazuri rezolvate cu ajutorul câinilor de serviciu sunt depistarea unei femei în vârstă de 36 de ani, sesizată ca dispărută de către familie şi care s-a sinucis aruncându-se în râul Mureş, respectiv depistarea unei fetiţe dispărute de la domiciliu şi găsită cu ajutorul câinelui de urmă Cer, la un canton situat la peste 40 km de locul de unde plecase fetiţa”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *