Claudia Cardinale şi Florin Piersic, invitaţi de onoare la TIFF

Celebra actriţă italiană Claudia Cardinale şi Florin Piersic, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români ai tuturor timpurilor, sunt invitaţii de onoare ai celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ce se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 29 mai-7 iunie.
Gala de închidere a festivalului va găzdui un moment unic, în care cei doi mari actori, vor fi celebraţi prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră, urmând să fie protagoniştii unui moment cu totul şi cu totul special pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.
Claudia Cardinale, una dintre actriţele de renume ale cinematografiei italiene, s-a născut în Tunisia, pe 15 aprilie 1939, într-o familie de sicilieni. În copilărie visa să devină exploratoare, iar în adolescenţă plănuia să se facă profesoară. Destinul a purtat-o, însă, într-o cu totul altă direcţie, încă de pe băncile liceului, când i s-a propus să joace într-un film documentar.
În 1957, Claudia Cardinale câştigă concursul “Cea mai frumoasă italiancă din Tunisia”, organizat de Ambasada Italiei – distincţie care o amuză şi astăzi, actriţa nevorbind aproape deloc italiană pe atunci, prima ei limbă fiind franceza. Premiul respectiv s-a materializat într-o excursie la Veneţia, unde a intrat rapid în atenţia industriei de film italiene. După cursurile de câteva luni de la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma, semnează un contract de şapte ani cu studiourile Vides. În 1958, debutează în “Goha”, alături de Omar Sharif, iar, în acelaşi an, este distribuită într-un prim succes internaţional – “I soliti ignoti”/ “Big Deal on Madonna Street” (regia Mario Monicelli).
De-a lungul anilor ’60, Claudia Cardinale a fost prezentă pe genericul unor filme remarcabile ale cinema-ului italian şi european: “Ghepardul” (rol care a propulsat-o rapid între actriţele de top ale Italiei) şi “Rocco şi fraţii săi”, ambele în regia lui Luchino Visconti, “8˝” (1963) al lui Federico Fellini, “Cartouche” (1962) al lui Philippe de Broca, sau “Once Upon a Time in the West” (1968), în regia lui Sergio Leone.
Pentru că nu îi place să părăsească Europa pentru perioade prea mari de film, actriţa nu şi-a dorit niciodată să pătrundă pe piaţa americană. Acest lucru nu a oprit-o, însă, să joace în succese precum “The Pink Panther” (regia Blake Edwards) sau “The Professionals” (regia Richard Brooks).
Rolul din “Vaghe stelle dell’Orsa” al lui Visconti este considerat drept unul dintre cele mai fascinante din întreaga ei carieră – o supravieţuitoare a Holocaustului care are o relaţie incestoasă cu fratele său. Alte roluri memorabile sunt cele din “La storia” (regia Luigi Comencini), “Girl with a Suitcase” (regia Valerio Zurlini), “Libera” (regia Mauro Bolognini) şi, nu în ultimul rând, “Fitzcarraldo” (regia Werner Herzog).
Filmografia ei cuprinde peste 150 de roluri în filme şi seriale de televiziune, actriţa nepărăsind platourile de filmare nici în prezent, menţinându-şi farmecul şi energia.
Cu o carieră impresionantă atât în teatru, cât şi în film şi televiziune, cel de-al doilea invitat de onoare al TIFF 2009 a debutat în film în acelaşi an cu Claudia Cardinale – 1958, cu rolul din “Ciulinii Bărăganului”.
Florin Piersic şi-a cucerit notorietatea pe marele ecran, cu rolul din “De-aş fi Harap Alb”, rol pe care i l-a încredinţat Ion Popescu Gopo, alături de care mai lucrase la “S-a furat o bombă” şi “Paşi spre lună”. Cei doi şi-au continuat colaborarea şi în anii ’80 cu “Galax, omul păpuşă” şi “Rămăşagul”.
A întruchipat personaje care s-au înscris în mitologia cinematografică românească precum haiducul Şaptecai (“Zestrea domniţei Ralu”, “Haiducii lui Şaptecai”, “Săptămâna nebunilor”), misteriosul Mărgelatu (în “Drumul oaselor”, “Trandafirul galben”, “Colierul de turcoaze”, “Misterele Bucureştilor” şi “Masca de argint”) sau personaje istorice ca Preda Buzescu din “Mihai Viteazul”, Sabinus din “Columna” ori haiducul Pintea din “Pintea”.
TIFF va fi deschis de “Amintiri din epoca de aur”, un film după un scenariu scris de Cristian Mungiu, care semnează şi regia, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *