Exerciţiu naval în Marea Neagră

Forţele Navale vor disloca, în perioada 25-29 mai, 15 nave militare şi două elicoptere pentru a participa la exerciţiul cu trupe “VECTORUL 09”. La exerciţiu va participa şi un avion din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene, informează MApN.
În cadrul exerciţiului, vor avea loc lansări de rachete antinavă de la bordul unei nave purtătoare de rachete şi al unei instalaţii mobile de lansare de la litoral.
Fregatele, corvetele, dragoarele maritime şi vedetele torpiloare participante la exerciţiu vor executa trageri cu armamentul de artilerie de la bord şi lansări de bombe antisubmarin.
Pentru lansarea de rachete, zona de siguranţă va fi supravegheată de 13 nave militare din subordinea Statului Major al Forţelor Navale. Supravegerea aeriană a raionului de lansare va fi executată pentru prima dată cu elicoptere Puma Naval, din grupul de elicoptere al Forţelor Navale.
Nava purtătoare de rachete face parte din clasa Tarantul şi are posibilitatea de a lansa, fără a se întoarce la cheu, patru rachete navă-navă. Nava are următoarele caracteristici: deplasament – 455 t; dimensiuni (metri: lungime x lăţime x pescaj) – 56,1 x 11,5 x 3,58m; propulsie – 2 turbine cu gaz, 16,016 CP (11,77 MW); viteză – 45 noduri; echipaj – 60 militari; armament – 4 rachete SS-N-2C Styx, 1 tun AK-176 (cal. 76 mm) şi 2 tunuri AK-630M (cal. 30 mm). După lansare, rachetele se autodirijează până la impactul cu ţinta.
Instalaţia mobilă de lansare a rachetelor este constituită dintr-un autovehicul pe roţi, cu o greutate totală de peste 40 tone, o lungime de 14 m şi o înălţime în poziţie de luptă de aproximativ 7 m. Instalaţia mobilă dispune de două hangare pentru lansarea de rachete, care sunt identice (tip şi caracteristici) cu cele de pe navele de mai sus. Echipajul instalaţiei este format din cinci militari – un ofiţer şi patru maiştri militari şi subofiţeri. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *