Agricultura în programele electorale ale candidaţilor la prezidenţiale

Cele mai consistente referinţe la agricultură se regăsesc în ofertele electorale ale candidaţilor Mircea Geoană şi Traian Băsescu. Acest sector ocupă astfel în programele electorale ale celor doi candidaţi un loc prioritar, fiecare dintre cei doi dedicând câte o secţiune separată acestei politici. În schimb, în programele electorale ale candidatului PNL, Crin Antonescu, şi ale independentului Sorin Oprescu trimiterile la agricultură lipsesc.

Candidatul PSD, Mircea Geoană introduce la capitolul ‘Relansarea economiei româneşti’, un subcapitol intitulat ‘Modernizarea agriculturii şi a satului românesc’, în timp ce ultimul capitol din platforma electorală a lui Traian Băsescu poartă un titlu identic cu cel al lui Mircea Geoană.

Plecând de la premisele că agricultura este una din cele mai mari resurse pe care România le are astăzi şi că ţara noastră are populaţia rurală cea mai mare dintre statele UE, Mircea Geoană consideră că este necesar un grad ridicat de intervenţie a statului în acest sector. Din acest punct de vedere, Mircea Geoană susţine că statul ar trebui să intervină în interesul comun atât al producătorilor cât şi al consumatorilor. Principalele obiective fixate de candidatul PSD sunt finanţarea grupurilor de producători de la bugetul de stat, promovarea produselor agro-alimentare româneşti şi încurajarea exportului de alimente româneşti pe pieţele europene.

Instrumentele prin care Mircea Geoană îşi propune să realizeze aceste obiective sunt demararea unui program naţional de invesiţii în agricultură, încheierea unui acord de bune practici între guvern şi marile reţele de retail pentru promovarea alimentelor româneşti în rafturile magazinelor, dezvoltarea unui sistem de creditare agricolă.

În ceea ce priveşte programul naţional de investiţii în agricultură, acesta trebuie să cuprindă, potrivit programului lui Geoană, repararea şi punerea în funcţiune a sistemului de irigaţii, încurajarea investiţiilor în centre de prelucrare a produselor agricole şi meşteşuguri, precum şi reconversia profesională a populaţiei din mediul rural în meserii specifice spaţiului rural. În vederea modernizării satelor, Mircea Geoană promite asfaltarea şi pietruirea drumurilor, dotarea cu gaze naturale, apă curentă, canalizare şi curent electric în mediul rural.

Plecând de la aceeaşi premisă că ‘principala rezervă de eficienţă a României se află în agricultură’, Traian Băsescu, sub sloganul ‘Vreau fermieri mai bogaţi şi sate urbanizate’, consideră că procentul de populaţie a ţării ocupată în agricultură este prea mare iar randamentele la hectar prea mici. Astfel, principalul obiectiv afirmat de acesta este implementarea unor politici coerente de reducere accelerată a populaţiei ocupate în agricultură, care vizează reducerea populaţiei ocupate în acest sector la 8-10% în decursul a 10-15 ani. Absorbţia pe plan local a mâinii de lucru ce va pleca din agricultură se poate face, potrivit ofertei electorale a lui Traian Băsescu, prin crearea de întreprinderi mici şi mijlocii în sectorul industriei alimentare şi al agroturismului în mediul rural.

Cu privire la obiectivul de urbanizare a satelor afirmat de Băsescu, acesta poate fi realizat, potrivit programului, prin accesul locuitorilor de la sate la servicii precum educaţie, sănătate, cultură, servicii financiar-bancare.

La rândul său, candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor s-a pronunţat odată cu lansarea oficială a candidaturii sale la preşedinţia României, de la 18 octombrie, pentru obţinerea de subvenţii provenind de la UE în vederea realizării unei agriculturi competitive. AGERPRES (Ionela Gavril)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *