Finanţele României în viziunea candidaţilor Antonescu, Băsescu şi Geoană

Cota unică de impozitare introdusă la începutul anului 2005 (Ordonanţa de Urgenţă nr. 138 din 29 decembrie 2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Monitorul Oficial nr. 1281/30 decembrie 2004) este unul din punctele divergente conţinute de cele trei programe electorale. Programul candidatului PNL, Crin Antonescu diferă destul de mult de cel al celorlalţi doi contracandidaţi. Spre deosebire de Mircea Geoană, care susţine renunţarea la cota unică, Antonescu se dovedeşte a fi un susţinător al acesteia, dar la o valoare mai mică. Printre principalele măsuri economice prezente în programul candidatului liberal, intitulat ‘Stă în puterea noastră să schimbăm puterea lor’, se numără scăderea cotei unice de impozitare de la 16 la 10%, deduceri fiscale suplimentare pentru investiţii, în cote de până la 50% din profitul impozabil, reducerea TVA de la 19 la 15%, scăderea contribuţiilor sociale cu până la 50%, pentru a reduce costurile cu forţa de muncă şi pentru a stimula angajatorii să creeze noi slujbe pentru români şi reduceri pentru plata la termen sau anticipată a impozitelor.

Crin Antonescu doreşte şi extinderea plăţii online a tuturor obligaţiilor bugetare, adoptarea unei legi organice, care să prevadă că bugetul nu poate depăşi 25% din PIB. De asemenea, să prevadă imposibilitatea legală ca Guvernul să acumuleze deficite bugetare pentru doi ani consecutivi, dincolo de plafonul de 3%.

Nu în ultimul rând, liderul liberal doreşte să economisească fondurile bugetare prin reducerea aparatului birocratic cu cel puţin 50% şi desfiinţarea unor ministere: al Turismului, Telecomunicaţiilor sau Economiei, a ministerului Tineretului şi Sportului, a ministerului IMM-urilor. Totodată, Antonescu propune comasarea celor 120 de agenţii până la cel mult 30.

Traian Băsescu a prezentat un program economic mai puţin detaliat şi tehnic faţă de ceilalţi doi principali contra-candidaţi. Susţinător în 2004 al cotei unice de impozitare de 16%, preşedintele s-a declarat recent pentru păstrarea acesteia la această valoare şi pentru o eventuală majorare a TVA.

În programul său economic, din cadrul platformei sale electorale numite ‘Viziunea mea’, Traian Băsescu pledează, ca şi Crin Antonescu, pentru restructurarea cheltuielilor publice, alături de stabilirea unui cadru de cheltuială pe termen mediu, adoptarea unei metodologii de planificare şi execuţie bugetară multianuală, întărirea finanţelor publice pe termen mediu şi lung precum şi revederea regulilor de ajutor de stat. Traian Băsescu insistă şi pe sporirea eficienţei utilizării fondurile pe care Uniunea Europeană le va aloca României în perioada 2014-2020.

La rândul său, Mircea Geoană, este preocupat de absorbţia fondurilor europene. Alte puncte din agenda economică a lui Mircea Geoană, publicate în programul său electoral ”O singură Românie’, sunt: investiţii publice masive care să asigure deopotrivă locuri de muncă în economie şi comenzi pentru firmele aflate în dificultate; construirea de locuinţe sociale pentru familiile tinere, de drumuri moderne şi de parcuri industriale; înfiinţarea Fondului Roman de Investiţii, un fond suveran de investiţii al statului român pentru protejarea sectoarelor economice de importanţă naţională, pentru susţinerea întreprinderilor afectate de criză; şi adoptarea Legii responsabilităţii fiscale care va cuprinde introducerea planificării bugetare multianuale şi stabilirea unei limite pentru numărul de rectificări bugetare pe care un guvern le poate face într-un an. Această lege va prevede înfiinţarea Consiliului Fiscal, un organism independent format din specialişti însărcinaţi cu realizarea unor analize obiective privind planificarea şi execuţia bugetară.

Mircea Geoană este de acord cu un impozit de 20% pentru veniturile care depăşesc 3.000 de lei pe lună şi suprataxarea profiturilor excepţionale până la depăşirea crizei şi cu introducerea unui TVA diferenţiat pentru bunurile şi serviciile esenţiale. Capitalizarea Bursei ca resursă complementară pentru finanţarea economiei alături de sistemul bancar, acordarea de stimulente şi bonificaţii, precum şi scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru întreprinzătorii care crează cât mai multe slujbe sau le păstrează pe cele deja existente sau eşalonarea obligaţiilor bugetare restante ale IMM-urilor şi amânarea penalităţilor aferente pe o perioadă de până la cinci ani sunt alte trei puncte din programul economic al social-democratului.

Conform lui Mircea Geoană, întreprinzătorii vor beneficia de extinderea perioadei de creditare cu un an de zile, perioadă în care vor plăti numai dobânzile aferente creditelor contractate. Nu în ultimul rând, liderul social-democraţilor reducerea contribuţiilor fiscale şi acordarea de deduceri fiscale pentru dobânda aferentă creditului pentru construirea primei locuinţe.

O propunere comună a celor trei candidaţi pentru Palatul Cotroceni este pregătirea pentru adoptarea monedei euro până în anul 2014. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *