Sănătatea în viziunea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale

Sistemul de sănătate românesc este abordat în mod direct de către o parte dintre candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie 2009, în programul lor electorală.
Mircea Geoană abordează problema sănătăţii în programul său de campanie şi promite că fiecare familie va avea acces la servicii medicale din partea statului, în condiţii decente. România are nevoie de spitale moderne, medicamente ieftine pentru persoanele bolnave, cât mai multe dispensare în mediul rural şi salarii mai mari pentru personalul medical.

Geoană va susţine înfiinţarea unui Pact Naţional pentru Sănătate, care va stabili direcţiile de dezvoltare în domeniul sanitar. Preşedintele PSD crede că această măsură, asumată de întreaga clasă politică, va ‘aduce stabilitate în dezvoltarea sistemului de sănătate românesc’.

O altă măsură promovată de Mircea Geoană este înfiinţarea Companiei Farmaceutice Naţionale, care va asigura medicamente pentru pensionari şi va reduce costurile în farmacii. Prin această măsură se doreşte şi încurajarea producătorilor români de medicamente.

Candidatul independent Sorin Oprescu plasează sistemul de sănătate printre priorităţile României, precizând că îşi doreşte ca, la finalul mandatului său, să se poată spună că spitalele româneşti sunt printre cele mai bune din Europa. În cadrul unei conferinţe de presă, Oprescu a declarat că statul ‘trebuie să aibă o acţiune puternică pentru a face transparent modul în care se cheltuiesc banii, fiecare leu al cetăţeanului român. Aşa vom avea şi educaţie, sănătate, bunăstare, cultură şi locuri de muncă. Aşa vom avea un stat puternic, care prin instituţiile lui, să servească cetăţenii şi să le respecte drepturile’.

Traian Băsescu nu face referiri la sănătate în programul său, ci doar la serviciile de ajutor social. În acest sens, Băsescu susţine elaborarea unui Cod al Asistenţei Sociale, ‘care să facă ordine în cele peste 200 de drepturi de asistenţă socială actuale, reglementate prin peste 170 de acte normative’. Băsescu spune că sunt necesare măsuri pentru creşterea natalităţii, precum acordarea unor ajutoare mai mari pentru mame şi dezvoltarea serviciilor pentru mamă şi copil. AGERPRES (AS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *