Sorin Oprescu, candidat la preşedinţie – program electoral

Sorin Oprescu, candidat independent pentru alegerile prezidenţiale de la 22 noiembrie 2009, prezintă un program electoral sub genericul ‘Convingerea mea’.
Primele trei probleme ale României
România are trei probleme fundamentale: sărăcia, proasta guvernare şi corupţia.
Aceste probleme sunt legate între ele:
– suntem săraci pentru că am fost prost guvernaţi;
– suntem prost guvernaţi pentru că am fost conduşi de oameni corupţi, care nu şi-au văzut decât de propriul interes;
– corupţia există pentru că justiţia, instituţiile statului, administraţia publică nu funcţionează corect.
Există corupţie în fiecare celulă a societăţii româneşti. Şi ea ne macină pe toţi. Ştim că există şpagă în instituţiile statului, peste tot în ţară; să nu-mi spună nimeni că nu există bani de pensii şi salarii, atâta vreme cât un drum costă de zece ori cât în Europa, iar o clădire se cumpără sau se închiriază cu de trei ori preţul pieţei; să nu-mi spună nimeni că nu se iau comisioane pe sub masă, atâta vreme cât medicamentele şi echipamentele medicale sunt printre cele mai scumpe din lume.

Voi acorda o atenţie deosebită modului în care funcţionează justiţia, poliţia şi serviciile de informaţii.

Corupţia este o problemă naţională, care afectează securitatea statului şi a cetăţenilor. Există soluţii. Despre unele s-a vorbit atât de mult încât s-a uitat să se mai şi acţioneze. Voi face tot ce îmi stă în putinţă să eradicăm cauzele adevărate ale corupţiei – proasta guvernare, reguli strâmbe, legi cu dedicaţie, instituţii slăbite, oameni slab pregătiţi puşi în funcţii înalte. Nu cred că sărăcia ne împinge să acceptăm corupţia. Nu cred că nu se poate face nimic împotriva corupţiei.

Cetăţenii României vor cu adevărat să scape de corupţie. Iar un preşedinte independent este singurul garant că această voinţă a oamenilor va fi împlinită. Sărăcia nu poate fi eliminată peste noapte: nimeni nu are bagheta magică prin care să creeze din senin fabrici, şosele, locuri de muncă bine plătite, locuinţe. Sărăcia poate fi învinsă prin creştere economică, cumpătare şi bună guvernare.

Sectorul privat creează cele mai multe locuri de muncă, plăteşte cele mai multe salarii, taxe şi impozite. Sectorul privat generează creştere economică şi progres. Din păcate însă, în ultimii cinci ani sectorul privat a plătit o factură care nu era a lui. România a ajuns la cea mai mare îndatorare din toată istoria sa. Nici pe vremea fanarioţilor nu aveam asemenea datorii. În vremuri trecute am suferit cu toţii ca să scăpăm de datorii. Acum avem de zece ori mai multe. Nimeni nu ştie unde s-au dus banii împrumutaţi. Şi nimeni nu se simte responsabil. Dezvoltarea sectorului privat; privatizarea, externalizarea şi reducerea aparatului birocratic de stat vor fi priorităţile mele în lupta împotriva sărăciei.

Voi cere Guvernului României să reducă datoria publică.

Voi cere Guvernului României să reducă inflaţia.

Voi cere Guvernului României să crească eficienţa aparatului de stat.

Priorităţile mandatului Sorin Oprescu

La capătul primului meu mandat de preşedinte al României, îmi doresc ca oricine să poată spune despre România că:

– Puterile statului sunt strict independente şi democraţia funcţionează;

– Puterea judecătorească este independentă, autoguvernată şi dispune de resurse proprii care îi asigură eficienţa;

– Puterea legislativă naţională şi locală este eficientă şi performantă; începând de la consilierii comunali şi terminând cu parlamentarii;

– Puterea executivă ajută şi nu încurcă oamenii, firmele şi instituţiile;

– Privatizarea, externalizarea şi urmărirea performanţei vor deveni reguli, nu excepţii;

– Şcoala românească este severă, dar pregăteşte oameni de calitate;

– Spitalele româneşti sunt printre cele mai bune din Europa;

– Se circulă pe şosele bune, curate şi rapide, iar calea ferată este modernă şi bine întreţinută;

– Există o adevărată grijă pentru protecţia mediului, utilizarea energiilor regenerabile şi valorificarea bogăţiilor naturale;

– Armata şi forţele de ordine sunt bine echipate şi antrenate, capabile să facă faţă oricăror dezastre, fie ele naturale sau provocate de mâna omului;

– A îndeplinit criteriile pentru a adopta moneda europeană – euro.

Modernizarea sistemului politic

Crizele politice permanente din ultimii douăzeci de ani ne-au arătat că sistemul nostru politic nu răspunde exigenţelor cetăţenilor. Partidele pot fi confiscate de cercuri de interese, politicienii pot fi corupţi şi deturnaţi de la misiunea lor principală – aceea de a reprezenta interesele naţionale.

Este necesară o schimbare profundă a sistemului politic actual.

Această schimbare trebuie să crească participarea cetăţenilor la guvernare.

Această schimbare trebuie să reducă costurile aleşilor.

Această schimbare trebuie să fie generată de voinţa cetăţenilor României.

Voi face din Preşedinţia României locul unde dezbaterile serioase şi eficiente privind modernizarea sistemului politic, administrativ şi economic vor fi organizate cu bună credinţă. Iar votul dumneavoastră pentru mine, pentru un candidat independent, va face posibilă renaşterea României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *