Ministrul Sănătăţii s-a vaccinat împotriva gripei noi

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, s-a vaccinat luni, la Academia Europeană HIV/SIDA împotriva gripei noi.
Cu acest prilej ministrul a fost consultat, Attila Cseke precizând că ia un anticoalgulant, iar înainte de vaccinare a făcut determinarea care se impunea.
“N-a durut deloc, este foarte uşor. Nu m-am vaccinat până acum pentru că n-am avut timp, în schimb am făcut o listă cu colegii din Senat ca să ne vaccinăm. Acum, în calitate de ministru al sănătăţii, trebuie să dau un exemplu, vaccinarea fiind singura posibilitate de a lupta împotriva virusului A/H1N1”, a spus Attila Cseke.
El a precizat că România are avantajul producerii vaccinului şi implicării statului în vaccinarea gratuită, în alte ţări vaccinarea nefiind finanţată în totalitate, pentru toate categoriile de bolnavi.
Ministrul Sănătăţii a exemplificat prin faptul că în Ungaria nu se vaccinează gratuit decât o foarte mică parte din categoriile de bolnavi.
Attila Cseke a spus că au fost utilizate, până în prezent, doar 1.300 de doze şi a spus că acest număr redus are drept cauză lipsa informării populaţiei.
În prezent în România s-au înregistrat 5.512 cazuri confirmate cu gripă nouă şi 40 de decese, a precizat Attila Cseke.
Pe de altă parte, ministrul a explicat că aplicarea unor măsuri punitive împotriva celor care nu se vaccinează şi suferă de boli cronice, iar apoi se îmbolnăvesc şi ar trebui să-şi plătească tratamentul trebuie analizată din punct de vedere juridic.
Attila Cseke a apreciat profesionalismul specialiştilor români.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a evidenţiat necesitatea vaccinării. El a făcut referire la faptul că se va evalua situaţia celor care au refuzat vaccinarea. El a precizat că pentru un pacient tratat de gripă nouă, care ajunge pe ventilator, sunt cheltuiţi până la 2.000 de euro.
De asemenea, prof. dr. Adrian Streinu-Streinu a adăugat că nu toţi pacienţii decedaţi în ultima perioadă de gripă nouă aveau comorbidităţi, fiind persoane fără alte afecţiuni, ceea ce arată că populaţia trebuie să înţeleagă că necesitatea vaccinării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *