“Mă bucur că elevii sunt încă interesaţi de citit”

Interviu cu Adela Lupan, bibliotecara Grupului Şcolar Pâncota
Trăind în zilele în care universul virtual pare să domine cu desăvârşire timpul liber al tinerilor, am vrut să vedem dacă mai sunt elevi care îşi îndreptă paşii spre o bibliotecă. În acest sens, am cerut părerea Adelei Lupan, aceasta lucrează la Biblioteca care se află în incinta Grupului Şcolar Pâncota.
– Ocupi postul de bibliotecară la Grupul Şcolar Pâncota. În zilele acestea controversate, mai sunt interesaţi elevii de citit?
– Din fericire mai sunt încă elevi care iubesc cititul şi îl privesc ca pe o relaxare, nu ca pe o obligaţie dată de către vreun profesor. Elevii de liceu, pe lângă ceea ce li de dă la orele de limba şi literatura română, sunt interesaţi de proza fantastică, cum ar fi: Cronicile din Arnia, Herry Potter sau Stăpânul Inelelor. Însă elevii din clasele gimnaziale, optează pentru poveştile de Anderson sau Fraţii Gremm. Cei mai interesaţi de citit, par a fi elevii claselor primare, care îndrumaţi şi însoţiţi de învăţătoare, au venit la bibliotecă şi şi-au făcut fişe de înscriere pentru a avea drepturi depline în scopul împrumutării diferitelor cărţi. Ne bucurăm împreună când alegem cărţi de poveşti cu zâne sau cu animale, care pe lângă conţinutul ca atare, au şi imagini ilustrative care îi ajută pe copii să înţeleagă mai bine povestioara. Acest lucru este foarte îmbucurător pentru mine, întru-cât, copii din ziua de astăzi, preferă să îţi petreacă timpul liber în faţa calculatorului decât să citească.
– La bibliotecă pot împrumuta cărţi doar copii de la şcoala din Pâncota?
– Bineînţeles că nu. Respectăm politica şcolii şi facem fişe complete şi persoanelor care nu aparţin instituţiei sau sunt din altă localitate. Fişele conţin numele şi domiciliul acestora, pentru siguranţa restituirii cărţilor.
– În ce activităţi şcolare mai sunteţi implicată?
– În această perioadă s-au desfăşurat olimpiadele la disciplinele geografie, biologie şi istorie. Olimpicii trebuiau să se pregătească intens, iar eu le-am venit în ajutor sugerându-le să citească cărţi de cultură generală dar şi efectiv cărţi din categoria domeniilor pe care ei le au  la olimpiade.
– Ştiu că vă implicaţi şi în activităţi culturale. Despre ce este vorba?
– Alături de doamna Rodica Crişan şi de colegul Cosmin Pincă, pregătim un grup de copii, elevi ai Grupului Şcolar Pâncota, pentru activităţi artistice. Doamna Rodica Crişan este mama sufletească a acestui grup dar şi cea care a dat viaţă acestui proiect. Împreună am reuşit să montăm un moment artistic dintr-o şatră de ţigani. Momentul conţine, pe lângă dansul ţigănesc autentic şi o piesă de teatru interpretată “mamă şi fiu”. Copii au răspuns cu entuziasm la acest demers, implicându-se trup şi suflet în această acţiune.
– Aţi fost invitaţi şi la diferite festivaluri sau concursuri?
– Într-adevăr am avut şi câteva activităţi de acest gen. Am fost prezenţi la festivalul organizat de Hallowen în Arad şi chiar am reuşit să obţinem locul I. De asemenea am fost invitaţi şi la Balul Răchiţelelor organizat în Pâncota, aducând multe zâmbete şi bună dispoziţie celor prezenţi.
– De cine este sponsorizată această activitate?
– Din păcate nu suntem sprijiniţi financiar de administraţia locală. Tot ceea ce am realizat, costumele pentru copii dar şi costurile deplasărilor s-au realizat cu ajutorul sponsorizărilor primite din partea unor oameni cu suflet mare care cred în noi. Totodată, profitând de această ocazie, doresc să îi mulţumesc şi doamnei director Mihaela  Todoca pentru sprijinul oferit. Dânsa a fost alături de noi de fiecare dată când i-am cerut sprijinul.
– Ştiu că eşti implicată şi în viaţa politică.
– Am fost numită în funcţia de vicepreşedinte la tineret din  partea Partidului Social Democrat Pâncota. Fără să am nici un beneficiu financiar de pe urma acestei funcţii, sunt mulţumită că am putut dobândi cunoştinţe din viaţa politică.
– Dacă suntem la capitolul politică, cum comentezi alegerea noului preşedinte PSD, Victor Ponta?
– Am încredere  că Victor Ponta va aduce o schimbare în partid, chiar aveam nevoie de o persoană ca Ponta să ne stimuleze după eşecul de la prezidenţiale. Să sperăm că, noul preşedinte social democrat, nu ne va înşela aşteptările şi va reuşi să reprezinte cu onoare acest partid.
– În finalul interviului ce mesaj doriţi să transmiteţi elevilor dar şi colegilor dv de partid?
– Elevilor şi nu numai, le sugerez să vină la bibliotecă şi să încerce mai mult să exploateze universul cărţilor, în scopul de a-şi îmbogăţi cultura generală dar şi de a-şi dezvolta vocabularul. Social democraţilor le transmit să creadă în propriile forţe, să nu fie demoralizaţi în urma rezultatului din alegerile prezidenţiale, dar şi să nu uite să fie oameni, că până la urmă aceasta este cea mai importantă calitate pe care o poate avea cineva.
Vă mulţumesc!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *