Interconectarea sistemelor de asigurare cu energie electrică şi gaze naturale dintre România şi R. M

România şi Republica Moldova examinează în continuare oportunităţi privind interconectarea sistemelor de asigurare cu energie electrică şi gaze naturale, aceasta fiind şi principala temă de discuţie dintre ministrul român al economiei, Adriean Videanu cu premierul Vlad Filat, în cadrul unei întrevederi care a avut loc luni. În cadrul întâlnirii  au fost abordate aspecte ce ţin de relaţiile bilaterale şi perspectivele colaborării din continuare. În mod special au fost discutate subiecte privind securitatea energetică a celor două ţări, potrivit unui comunicat difuzat de guvernul de la Chişinău.

În particular s-a discutat despre stadiul de realizare a proiectului construcţiei liniei electrice de interconexiune de 400 kV Bălţi-Suceava. Totodată, în contextul identificării unor variante alternative de aprovizionare cu energie electrică, s-a examinat oportunitatea interconexiunii liniilor electrice pe direcţia Ungheni-Iaşi, în cadrul construcţiei staţiei electrice de la Ungheni.

În aceeaşi ordine de idei, s-a convenit asupra construcţiei unui gazoduct de interconexiune a sistemului naţional de gazificare cu cel al României pe direcţia Ungheni-Iaşi, care, eventual va permite livrarea gazelor naturale în ambele sensuri, beneficiari urmând să fie consumatorii din Republica Moldova şi România.

Filat a menţionat în context că asigurarea securităţii energetice a ţării reprezintă o prioritate şi un obiectiv strategic al Guvernului Republicii Moldova. ‘Independenţa energetică oferă o cu totul altă atmosferă şi condiţii de activitate’, a declarat el.

Vlad Filat a mulţumit guvernului român pentru atitudinea faţă de Republica Moldova şi pentru suportul pe care-l acordă, menţionând în context faptul că majoritatea înţelegerilor la care s-a ajuns în ultimul timp se implementează. El a pledat pentru elaborarea unei agende clare şi pentru determinarea proiectelor prioritare care urmează a fi realizate în vederea obţinerii de rezultate palpabile. Aceste subiecte urmează a fi discutate detaliat în cadrul vizitei unei delegaţii a Guvernului Republicii Moldova la Bucureşti care va avea loc în perioada imediat următoare.

Adriean Videanu a reiterat că România va continua susţinerea parcursului european al Republicii Moldova pe toate dimensiunile de colaborare.

Adriean Videanu se află la Chişinău unde participă la Sesiunea a V-a a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între Republica Moldova şi România, care se desfăşoară în perioada 24-25 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *