Boc : Creşterea economică sănătoasă se bazează pe investiţii, nu pe împrumut şi consum

Premierul Emil Boc a declarat la dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra Legii unitare a pensiilor că singura creştere economică sănătoasă este cea care se bazează pe investiţii, şi nu pe împrumut şi consum.
“Am spus-o de foarte multe ori, chiar dacă nu este popular: România nu-şi mai poate permite să aibă o creştere economică fundamentată doar pe împrumut şi consum. Acel model de creştere economică a fost falimentar pentru ţară. Singura creştere sănătoasă este cea bazată pe investiţii şi pe cheltuieli sustenabile ale bugetelor de pensii, asigurărilor sociale, salarizarea personalului bugetar. Dacă nu vom înţelege acest lucru, putem rămâne populişti, iar ţara nu se va dezvolta”, a spus Boc.
El a precizat că, din punctul său de vedere, Guvernul a optat foarte clar şi răspicat pentru un model de creştere economică sănătoasă şi care să scoată România din recesiune, să o ducă în 2011 pe creştere economică şi să aibă asigurate bugete sustenabile şi la pensii şi la asigurări sociale.
El a arătat că propunerea pe care o face Guvernul prin lege este de a avea un sistem de pensii care să se poată susţine pe termen mediu şi lung şi care să diminueze în timp deficitele la fondul de pensii.
Premierul a reamintit că în vara acestui an Guvernul şi-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege care a vizat reforma sistemului de pensii sub componenta pensiilor speciale, pensiile de invaliditate şi pensiile anticipate.
“A fost un prim pas pe care l-am făcut în vederea reformării sistemului de pensii şi, în consecinţă, Legea 119 /2010 este în Monitorul Oficial şi se aplică. Prin acea lege au dispărut pensiile de lux şi s-au recalculat pensiile sociale”, a spus Boc.
El a afirmat că s-au eliminat abuzurile de la pensiile de invaliditate în contextul în care în 2001 erau 657.000 de pensii de invaliditate, iar în 2010 – 904.000.
“În acest moment, potrivit legii, se desfăşoară procedura de reverificare şi de încadrare corectă a acelor beneficiari de pensii de invaliditate potrivit legii pentru a-i proteja pe cei care cu adevărat se află într-o asemenea situaţie şi i-a eliminat pe cei care au intrat pe uşa din dos în acest sistem”, a mai spus Boc.
În privinţa pensionărilor anticipate premierul a arătat că, dacă în anul 2001 existau 8.948 de pensionări anticipate în 2010 avem 121.994 de astfel de pensionări.
“Este clar că şi aici. Acest sistem a favorizat sistemul actual al legii pensiilor, a favorizat pensionările anticipate în detrimentul susţinerii fondului de pensii. De aceea, începând cu luna august pensionările anticipate au fost îngheţate până la 1 ian 2011”, a declarat premierul, adăugând că o parte din problemele sistemului de pensii au fost rezolvate prin Legea 119 /2010 asupra căruia Guvernul şi-a asumat responsabilitatea.
Totodată, el a mai spus că această reformă este una dificilă dar necesară susţinerii pe termen lung a bugetului de bugetului din România.
“Scopul de bază al legii este ca, prin măsurile pe care le promovăm, să putem asigura susţinerea pe termen mediu şi lung a bugetului de pensii ca în această ţară pensiile să poate fi plătite. Legea în forma promovată de Guvern reprezintă un prim pas în direcţia diminuării deficitelor la bugetul de pensii. Spun asta în condiţiile în care în 2011 dacă se aprobă forma promovată de Guvern tot mai trebuie să punem bani de la bugetul de stat peste 3 miliarde de euro să susţinem bugetul de pensii. Dacă se merge pe o altă formulă decât cea promovată de Guvern, în 2011 vom avea nevoie de 5 miliarde de euro de la buget să transferăm la bugetul de pensii. Dacă 5 miliarde vor merge în susţinerea bugetului de pensii înseamnă să compromitem şansa de relansare economică şi de a asigura cofinanţarea proiectelor europene”, a conchis premierul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *