Boagiu: O mie de kilometri de cale ferată vor fi închişi

O mie de kilometri de cale ferată vor fi închişi şi alţi 4.000 vor fi închiriaţi către operatori privaţi, a declarat luni ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.
” Sunt 1.000 de kilometri pe care nu mai circulă niciun tren şi nu există bani pentru mentenanţă. Vom avea 5.000 de kilometri, din care 1.000 kilometri se închid şi restul vor fi scoşi la licitaţie, iar firmele private vor opera şi se vor ocupa de întreţinerea liniilor. Reţeaua totalizează în prezent 20.000 de kilometri”, a spus Boagiu la seminarul “Cum va arăta infrastructura României în 2013”, organizat de Ziarul Financiar.

Potrivit ministrului, companiile feroviare de stat au acumulat în ultimii 10 ani datorii echivalente cu 1% din PIB, iar decizia de a închide sau a închiria liniile de cale ferată va duce la scăderea costurilor cu mentenanţa ale CFR SA.

Întrebată când va fi pusă în aplicare, Boagiu a răspuns: “de îndată ce Guvernul va aproba listele cu liniile”.

Ministrul a adăugat că în acest an CFR SA a primit de la bugetul de stat 136 milioane euro, la care se adaugă 500 milioane euro din fonduri europene.

Într-un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) se propune să fie închişi 1.474 km de infrastructură feroviară excedentară, sumele rezultate în urma casării şi dezmembrării urmând să fie utilizate de CFR SA pentru întreţinerea reţelei. Guvernul s-a angajat în urma negocierilor cu FMI să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR SA, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora şi care va fi selecţionat în urma unor licitaţii.
Totodată, potrivit unui alt proiect al MTI, consiliile judeţene vor putea închiria de la CFR SA, pentru transportul local, liniile nefolosite de operatorul feroviar şi vor avea posibilitatea să stabilească rute suplimentare faţă de cele impuse de Ministerul Transporturilor.

Operatorii feroviari privaţi pot închiria linii locale de la CFR SA pentru o perioadă de 5-10 ani, în funcţie de perioada necesară amortizării sumelor pe care firma se angajează să o aloce pentru reparaţii capitale şi/sau investiţii în infrastructură şi material rulant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *