Tarifele de pe ştrand, subiect de polenică în Consiliu Municipal

Consiliul Municipal Arad s-a întrunit ieri, 25.07.2011, în şedinţă ordinară, pe ordinea de zi figurând o serie de proiecte foarte importante care vizează dezlipirea unor parcele de teren necesare completării coridorului pentru realizarea variantei de ocolire a municipiului, autostrada Nădlac – Arad – Tinişoara, aprobarea înstrăinării acestora precum şi a preţurilor aferente sau proiectul privind respingerea cererii făcute de SC Corleone SRL în care este vizată modalitatea de calcul a tarifelor de acces în zona de agrement a ştrandului din Arad, dar şi alte proiecte.
Şedinţa de astăzi nu a fost lipsită deloc de replici acide şi comentarii răutăcioase. Punctul cheie a reprezentat momentul în care, patronul firmei  SC Corleone SRL,  Leontin Aslău, a dorit să sublinieze încă odată faptul că existenţa unui tarif între cele două spaţii ale ştrandului este o măsură care înfrânează sau chiar duce la lipsa totală a agenţilor comerciali din zona respectivă. Mai mult decât atât, nemulţumirea vine şi din faptul că datorită noii parcări de la ştrand nu i se asigură accesul spre terenul şi clădirile concesionate, acuzându-i pe aleşii locali că „votează la comandă”.
 În replică, primarul Gheorghe Falcă a precizat: „Evoluţia ştrandului din Arad este una vizibilă, dovada este şi numărul mare de vizitatori din ultima perioadă. Municipalitatea a făcut un efort mare pentru ca lucrurile să se dezvolte în acest sens. Din păcate, unii confundă propriile afaceri cu administrarea domeniului public. Să nu uităm că în Arad se fac afaceri cu sprijinul municipalităţii. Nu se poate să ai acces pe ştrand fără să plăteşti o taxă. Dacă am vrea să facem politică, am elimina taxa, dar nu analizăm situaţia din punct de vedere politic şi aceasta cred că este cea mai bună modalitate. În plus, ne dorim ca ştrandul să aibă o viaţă anuală, nu sezonală. În 3-4 ani, vom reuşi să realizăm acest obiectiv. Unii spun că nu au acces la proprietăţi  dar îşi deschid cluburi  în perioada respectivă.  Dacă au acolo proprietăţi, de ce nu au intervenit  să le modernizeze pentru a beneficia de acele proprietăţi? Cred că unii confundă propria situaţie cu ceea ce înseamnă administrarea bunurilor publice. Întrebarea este de ce la Raţio sau la domnul Matica, persoane care intră în ceea ce înseamnă a fi comerciant şi au demonstrat în timp că ştiu să-şi facă meseria este plin,  şi în altă parte nu sunt deschise.”.
Consilierul municipal, Tiberiu Dekani a făcut la rândul său o scurtă precizare prin care a evidenţiat că scoaterea tarifului dintre cele două zone ale ştrandului ar încuraja apariţia de noi spaţii comerciale şi a mai adăugat faptul că tarifele pentru accesul pe ştrandul din Arad, din punctul dânsului de vedere, în momentul de faţă, sunt nejustificate. Cu toate discuţiile pe marginea acestui subiect, proiectul a trecut de votul celor 18 consilieri cu 15 voturi pentru, 2 împotrivă(Camelia Răsunoiu şi Marian Melinte) şi o abţinere(Tiberiu Dekani).
Pe ordinea de zi a fost supusă votului şi proiectul privind constatarea încetării mandatului de consilier local a lui Cristian Moisescu, cauza fiind neprezentarea timp de trei şedinţe de Consiliu Municipal consecutive.
Şi pe seama acestui subiect, consilierul Tiberiu Dekani şi-a exprimat nemulţumirea în ceea ce priveşte neprezentarea în faţa şedinţei a unui nou consilier, declarând că aceasta ar fi o procedură normală. Tot în replică, edilul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a invocat faptul că dezinteresul vine din partea liberalilor arădeni şi a susţinut că: „Nu ne băgăm în politica internă a PNL Arad”.
Anamaria Marc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *