Universităţile vor fi clasificate conform nivelului de studii-licenţă, masterat şi doctorat

Universităţile vor fi clasificate în funcţie de nivelul studiilor pe care le organizează – licenţă, masterat sau doctorat -, programele de învăţământ ale acestora vor fi de asemenea ierarhizate în funcţie de performanţă, iar alocaţiile bugetare vor fi prioritizate pe baza acestor ierarhii.
Noul sistem va fi aplicat în baza unei metodologii aprobate, miercuri, de Guvern, a anunţat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Acesta a susţinut că, până în prezent, locurile la licenţă, masterat sau doctorat erau alocate după “bunul plac al ministrului”, dar că, potrivit noii metodologii, universităţile vor fi sprijinite financiar pe baza unor criterii de performanţă clar definite.
“Statul va aloca resurse acolo unde există resurse de a se face performanţă”, a spus ministrul Funeriu.
Acesta a afirmat că universităţile au raportat deja o parte dintre indicatorii ceruţi pentru clasificare şi a precizat totodată că Ministerul Educaţiei are dreptul de a sancţiona universităţile care raportează date false.
Funeriu a declarat: „Două – trei lucruri, înainte de a lua întrebări referitoare la Hotărârea privind aprobarea metodologiei de evaluare în scopul clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii. Această metodologie, este o metodologie cadru, în baza căreia se va realiza clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii. Evaluarea în vederea acestor obiective se va realiza în funcţie de calitatea predării şi învăţării în aceste universităţi, cercetarea ştiinţifică, relaţia universităţii cu mediul extern şi capacitatea instituţională, respectiv capacitatea instituţiei de a-şi atinge obiectivele şi capacitatea de schimbare şi de modernizare. Aş dori să mai spun că, în stadiul actual, printr-un efort – şi aici doresc să mulţumesc foarte mult universităţilor şi oamenilor care au depus acest efort – în stadiul actual universităţile au raportat ministerului, pe o serie de indicatori. Aceste raportări ale universităţilor ce înseamnă: practic, s-au cules datele, toată lumea le poate vedea pe site-ul chestionar.eufiscdi.ro. Deci orice cetăţean, orice universitate, orice persoană interesată poate să vadă care sunt raportările făcute de aceste universităţi în scopul clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii. Şi mulţumesc universităţilor că au participat la acest efort de culegere a datelor. Consecinţa acestei clasificări care se va face în baza cestei Hotărâri de guvern este că statul va aloca resurse acolo unde există posibilitatea de a face performanţă: fie într-un program de licenţă care, de exemplu, are absolvenţi absorbiţi foarte bine pe piaţa locală a muncii, fie o universitate care face o cercetare ştiinţifică de calitate, în baza criteriilor internaţional acceptate. Obiectivul acestei clasificări şi acestei ierarhizări este de a da posibilitatea studenţilor să ştie unde este mai bine să meargă pentru a-şi atinge obiectivele în viaţă şi de a da statului posibilitatea de a finanţa calitatea. În baza vechii legi, ca să vă dau un reper, locurile la licenţă, master, doctorat acordate universităţilor se dădeau în mare parte după bunul plac al ministrului, sau al aparatului ministerial. Acest lucru nu va mai fi posibil, în baza noi Legi a educaţiei şi în baza clasificării şi ierarhizării de care vorbim acum. Un ultim element de interes este că, potrivit acestei metodologii şi conform articolului 192 alin. 1-3 din Legea Educaţiei Naţionale, pentru prima dată ministerul poate decide sancţiuni împotriva universităţilor care raportează date false. În urma raportărilor date de către universităţi, s-a făcut o primă sesiune de corectare a acestor date, am transmis universităţilor potenţialele probleme, au fost echipe de verificare care au mers în universităţi pentru a verifica aceste date, tocmai pentru a nu intra în această logică de sancţionări. Dar, după mai bine de o lună de verificări, acum responsabilitatea cred că este a instituţiilor de învăţământ superior”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *