Valeriu Tabără: România va înregistra o producţie record de floarea soarelui

România va înregistra în acest an o producţie record de floarea soarelui, de peste 1,6 milioane tone, în condiţiile în care anii trecuţi recolta nu a depăşit 1,2-1,3 milioane tone, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

“Cred că anul acesta la floarea soarelui producţia va fi un record absolut. Vom depăşi 1,6 milioane de tone, în condiţiile în care anii trecuţi aveam producţii de 1,2 – 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o producţie medie de două tone la hectar”, a precizat Tabără. 
În privinţa potenţialului de export de seminţe de floarea soarelui, şeful de la agricultură a precizat că este greu de estimat pentru că este o piaţă în mişcare. “A fost şi import, dar şi export de seminţe de floarea soarelui. Eu nu aş vrea să exportăm prea multe seminţe, ci cred că ar fi mai bine să ieşim cu ulei de floarea soarelui pe piaţa externă pentru că este cerere pe piaţa mondială, este un preţ mai bun şi ar adăuga valoare”, a subliniat şeful MADR. 
Acesta s-a arătat nemulţumit, însă, de faptul că în ultimii nu a fost construită o politică în problema biocombustibilului. 
“Este important să pornim mai multe instalaţii de produs biodiesel pentru că şi cele care sunt nu funcţionează la capacitate maximă. Este păcat că nu am construit o politică pe problema biocombustibilului şi mai ales pe biodiesel. Acum urmează să mai discutam cu colegii parlamentari pentru definitivarea unor soluţii în acest sector, evident ţinând cont de regulille europene. Problema este de actualitate şi în Uniunea Europeană unde se încearcă găsirea unor soluţii pentru producţia de energie din surse regenerabile”, a adăugat Valeriu Tabără. 
Datele estimative ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) arată pentru 2011 o producţia totală de seminţe de floarea soarelui de 1,952 milioane de tone, cifre mult mai optimiste decât prognozele şefului MADR. 
Până la data de 14 septembrie a fost recoltată o suprafaţă de 677.029 hectare (69%) din cele 986.096 hectare însămânţate cu floarea soarelui în 2011, fiind obţinută o producţie de 1,266 milioane tone. Media la hectar este, până la această dată, de 1,98 tone, mai mult decât randamentul estimat iniţial de 1,87 tone la hectar. 
În 2010, producţia de seminţe de floarea soarelui a fost de 1,26 milioane tone recoltate de pe 794.000 ha, la un randament de 1,5 tone/ha. 
Suprafaţă cultivată cu floarea soarelui a scăzut treptat în ultimii cinci ani de la peste 1,1 milioane hectare în 2003, la 794.000 hectare în 2010, în timp ce recoltele s-au situat între 1,3 milioane tone şi 1,5 milioane tone seminţe, excepţie făcând doar anul 2007, când seceta a afectat grav cultura de floarea soarelui. În acel an, producţia de seminţe de floarea soarelui a fost de numai 540.000 de tone. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *