Muncă în corzi

Deşi ne aflăm în plină criză economică, construcţiile mai reprezintă încă o afacere prosperă. Un nou domeniu de activitate a încercat să-şi facă loc pe piaţa construcţiilor. Alpinismul utilitar, sau munca la mare înălţime, câştigă tot mai mult teren. Din nefericire, o astfel de meserie nu este pe deplin înţeleasă şi respectata la nivel local.
Alpiniştii urbani
Alpinismul utilitar are o mulţime de “portiţe” care îl pot face rentabil în economia de piaţă.
De la cosmetizat arbori până la spălat geamuri, oriunde e nevoie de cineva care să nu aibă teamă de înălţime, se poate apela la cele câteva societăţi de alpinism utilitar din Arad. Doar că, într-o ţară în care industria construcţiilor nu merge mai departe de faianţat sau tencuit, o astfel de muncă periculoasă îşi găseşte greu beneficiarii.
Ba chiar mai mult decât atât, firmele de alpinism utilitar se confruntă cu o problemă greu de digerat chiar şi pentru cei implicaţi. Lipsa de imaginaţie a constructorilor care preferă sa execute lucrări în format clasic, cu schele întinse peste tot îi cam lasă pe alpiniştii utilitari arădeni fără prea multe comenzi.

Primul contract
Cu câţiva ani în urmă, în Arad se desfăşura prima lucrare de alpinism utilitar, care avea să ajungă la ochii lumii.
Sediul fostului CEC, situat vis-a-vis de Palatul Administrativ, a fost renovat de o societate de construcţii specializata în acest domeniu.
Ovidiu Frasincar (cunoscut atunci în cercurile de iubitori ai muntelui sub numele de Kiraly) împreună cu câţiva colegi de-ai săi au lucrat aproape zi şi noapte pentru a da o faţă frumoasă unei clădiri afectate de timp. Abia atunci arădenii au văzut cu ochii lor ce înseamnă munca de alpinist utilitar.

Reduceri de preţuri
În general, astfel de societăţi contractează doar lucrări extreme. Cum ar fi, spre exemplu, văruirea turnului de apă de la fabrica de vagoane sau a coşurilor de fum de la CET.
Nici o firmă de construcţii standard nu licitează astfel de lucrări fără a solicita bani mulţi de la beneficiari.
Pentru o societate de construcţii normală, astfel de lucrări implică costuri mari: schele, macarale, sporuri la salariile muncitorilor, un timp de lucru mai larg.
Până şi arborarea drapelului naţional pe turnul Primăriei Arad a fost executată de o asemenea societate specializată în alpinismul utilitar.
Exact aici, piaţa serviciilor în construcţii are o breşă ce nu poate fi acoperită decât de alpinismul utilitar.
Cu bani puţini poţi apela la serviciile alpiniştilor de ocazie care efectuează lucrarea la preţuri mai mult decât convenabile.
Numai că, aşa cum spuneam, astfel de firme duc lipsă de imagine publică. Sau, mai bine spus, stau prost la capitolul promovare. Acesta este motivul pentru care foarte puţini ştiu că în  Arad au la cine apela.
Există în momentul de faţă trei societăţi specializate în acest domeniu.
C.Ţ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *