Ponta, acuzat de populism în „scandalul” scumpirii carburanţilor

Deputatul arădean Iustin Cionca dezvăluie încă o dată caracterul duplicitar şi limbajul fals al Opoziţiei, care nu doreşte altceva decât să câştige încrederea electoratului şi denaturează adevărul pentru a-şi atinge scopul. „Ultima găselniţă a domnului Ponta, co-preşedintele Uniunii socialiste, este acea «rugăminte» adresată Guvernului, cu privire la scăderea preţului la carburanţi. Prin această notă falsă, Victor Ponta se demască şi arată că şi-a schimbat tonalitatea mesajelor, dar năravul manipulării nu. Dumnealui ştie clar că termenii contractului de privatizare cu Petrom nu pot fi schimbaţi doar de Guvern, ci cu acordul părţilor şi, de asemenea, Victor Ponta ştie că acest contract de privatizare a fost semnat de Guvernul Năstase. Şi totuşi, Victor Ponta vine să arate cu degetul, în loc să îşi toarne cenuşă în cap. Astfel de oameni doresc să preia Puterea şi pentru asta fac orice, mint, manipulează şi profită de situaţia economică a românilor pentru a câştiga voturi”, a afirmat Iustin Cionca.
De altfel, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a denunţat demersul Opoziţiei de a politiza subiectul scumpirii carburanţilor. Ministerul Economiei nu poate interveni în stabilirea preţurilor la produsele petroliere deoarece o astfel de pârghie de control nu a fost stipulată în contractul de privatizare.
***
Preţurile produselor petroliere, inclusiv carburanţii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piaţa liberă în funcţie de cerere şi ofertă. Aceste preţuri depind de mai mulţi factori cu funcţie variabilă, cum ar fi:
– evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională;
– evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor;
– evoluţia cursului de schimb leu/dolar;
– calendarul de armonizare cu Uniunea Europeană a accizelor pentru produsele petroliere.
Coroborarea acestor factori conduce la creşterea sau scăderea preţurilor produselor petroliere, dar asta nu înseamnă că o scădere a preţului ţiţeiului duce automat la scăderea preţului produselor petroliere dacă ceilalţi factori au o influenţă mai mare în stabilirea preţului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *