De ce e important să mergem la vot?

Cred că toată lumea a aflat deja că, pe 10 iunie, se merge la vot. Dar ce se face la vot? Se votează pentru primar, se alege preşedintele Consiliului Judeţean, consilierii locali şi judeţeni.
Orice candidat, indiferent de partidul de la care provine, îşi îndeamnă alegătorii să meargă la urne şi să voteze. Dar puţini dintre noi ştim cu-adevărat de ce e important să punem ştampila pe buletin.
Nu ne trebuie sondaje sofisticate să ne dăm seama că pensionarii sunt cea mai activă categorie la acest capitol, în timp ce, mulţi tineri refuză categoric o implicare în aşa numita lume a politicii. Dar mersul la vot nu înseamnă numai politică.
Mersul la vot este o datorie morală a fiecăruia dintre noi şi e o datorie faţă de ţară şi faţă de viitorul nostru.
Unii votează din interese personale, alţii votează din admiraţie, alţii din invidie, alţii de plictiseală, din curiozitate, dar, din păcate, cei mai mulţi nu ştiu motivul pentru care votează.
Chiar dacă nu vă vine să credeţi, votul fiecăruia dintre noi contează foarte mult. De aceea este important să ne exprimăm alegerea, fiind poate unul dintre cele mai  importante drepturi câştigate de umanitate în istoria recentă.
Fiecare cetăţean poate contribui la bunăstarea comunităţii în care trăieşte.
Pe 10 iunie aveţi şansa să vă votaţi conducătorii. Ei vor decide unde se vor face trotuare, unde se va asfalta, unde se vor închide sau deschide spitale, sau grădiniţe, sau şcoli. Nu putem nega influenţa politică în viaţa fiecăruia dintre noi. Fără să vrem, cu toţii facem politică, dar nu putem face şi administraţie. Administraţia localităţilor o fac primarii, consilierii şi preşedinţii Consiliului Judeţean.
Astfel, este esenţial ca fiecare persoană cu drept de vot să participe la alegerea acestor lideri, după cum se pricepe fiecare.
Dreptul la vot stă la baza democraţiei moderne, la nivel global. Iar ca cetăţeni ai unei Europe democrate, tinerii români trebuie să înveţe să treacă peste tot ce înseamnă situaţia actuală a politicii şi a instituţiilor statului şi să meargă la vot!
Democraţia înseamnă şi dreptul la vot, nu numai dreptul la liberă exprimare faţă de nemulţumirile zilnice. Mersul la vot rămâne un drept şi nu o obligaţie.
Dacă nu învăţăm să votăm responsabil şi ori de câte ori avem ocazia, nu vom putea supravieţui în societatea democratică europeană de mâine.
Trebuie să ne comportăm matur şi să avem o atitudine civică şi, cel mai important, trebuie să avem curaj.
Într-adevăr, nimeni nu ne poate obliga să mergem la vot, însă noi trebuie să ştim că, un cetăţean responsabil merge la vot. Are sau nu România cetăţeni responsabili?
În aceste condiţii, ne rămâne o singură întrebare de adresat: Tu cu cine votezi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *