Cum ne comportăm pe caniculă…

Toată lumea a simţit căldura sufocantă din ultima săptămână. Cel puţin în municipiul Arad puteai să prăjeşti ouă pe asfalt, sau să coci pâine prin tramvaie. Şi să nu uităm că este doar luna iunie. 
Meteorologii nu au veşti prea bune în această privinţă, iar medicii şi specialiştii ne asaltează cu zeci de mii de sfaturi pentru ca să nu ne fie rău pe stradă. Oare câţi dintre noi respectă aceste sfaturi?
Spre exemplu, la orele amiezii, zeci de oameni învârstă îşi amintesc că trebuie să cumpere pătrunjel din piaţă şi cea mai la-ndemână cale de deplasare este tramvaiul. Îşi iau pălării şi haine largi şi pornesc în aventură prin jungla infernală a traficului arădean. Pe lângă căldura insuportabilă, mai au de înfruntat şi aglomeraţia din tramvaie, deoarece este ora când elevii ies de la şcoală şi adulţii se întorc de la muncă. Dar asta nu poate împiedica o persoană pornită să cumpere pătrunjel în piaţă când soarele îşi arată ascuţiţii colţi.

Ajung la destinaţie şi, după lungi negocieri cu comercianţii din piaţă şi după multe discuţii cu alte cunoştinţe din tinereţe, pornesc spre apartamente, bineînţeles, tot cu tramvaiul. Şi atunci începe adevărata aventură. Prea înfierbântaţi, bătrânilor li se face rău, nu au apă la îndemână, nu au medicamentele în poşete şi nu e de mirare că ambulanţele circulă non stop dintr-o parte în alta a oraşului. 
Reprezentanţii Serviciului de Urgenţe au tras deja un semnal de alarmă referitor la astfel de accidentele şi au trimis numeroase recomandări pentru arădeni tocmai în scopul de a evita astfel de situaţii. Dar pentru ce sunt aceste recomandări? Pentru a fi încălcate. 
Trebuie să înţelegem că nu e de joacă şi că trebuie să ţinem cont de ceea ce au de spus specialiştii. Nu putem să ne încăpăţânăm să ieşim din casă dacă starea de sănătate nu ne permite. Mai ales la orele amiezii, temperatura simţită de corpul uman este de peste 40 de grade Celsius, aşa că ar fi bine să ne gândim de două ori la ce cumpărături avem de făcut. Ideal ar fi să amânăm ieşirile pentru orele serii, când temperatura este mai acceptabilă şi, astfel, reducem şansele de a ne simţi rău. Dacă totuşi nu putem amâna unele ieşiri mai mult sau mai puţin importante, ar fi bine să avem tot timpul la noi o sticlă cu apă.
Aceste mici sfaturi nu sunt spuse din gura unui specialist în caniculă, sunt sfaturi pe care toată lumea trebuie să le ştie şi să ţină cont de ele. Dar mai sunt şi „flăcăi” sau „domniţe” care se încăpăţânează să ne demonstreze că încă mai pot suporta arşiţa verii. 
Aşa că stimaţi bunici, pentru binele vostru, rămâneţi în apartamente. Chiar dacă suntem răi şi vă criticăm, noi vă iubim şi nu vrem să vă pierdem aşa uşor!         
Anamaria Marc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *