Ministerul Culturii va reconstrui amfiteatrul antic la Cetatea Histria

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a declarat, duminică, în prima conferinţă de presă susţinută după învestire, că în acest an vor începe demersurile oficiale pentru reconstrucţia amfiteatrului antic de la Cetatea Histria.
“Astăzi fac un gest simbolic în calitate de constănţean şi ca ministru al Culturii. Vin la Histria, unde mi-am început practica de şantier ca arheolog şi anunţ că în bugetul de anul viitor vor fi alocaţi bani pentru a începe finanţarea proiectului de construcţie amfiteatrului antic”, a anunţat Puiu Haşotti. 
Potrivit ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, proiectul reconstrucţiei amfiteatrului antic de la Histria a fost lansat în anul 2007, când Consiliul Local al comunei Histria a transmis o suprafaţă de 4 hectare din vecinătatea cetăţii către Ministerul Culturii, pentru amplasarea construcţiei. 

“Proiectul nu a mai avut susţinere după ce noi am pierdut guvernarea, în 2008, şi astfel acum îl revitalizăm pentru a realiza un vechi vis al oamenilor de cultură, artişti, arheologi, istorici, literaţi, al iubitorilor de artă şi cultură în general, amenajarea unui amfiteatru antic funcţional în cel mai vechi oraş de pe teritoriul României, cetatea Histria. În 2007, proiectul era estimat la peste 1 milion de euro, dar calculele nu au fost reactualizate încă. Cert este că există voinţă pentru a realiza acest obiectiv cultural care va revitaliza turismul în zonă şi va pune în valoare mult mai bine vestigiile antice de la Histria”, a precizat Haşotti. 
La rândul său, reprezentantul firmei proiectante Groove Hours, Dan Frigioi, a declarat că amfiteatrul va ocupa o suprafaţă de 4.500 metri pătraţi cu o rază a semicrecului de 25 de metri şi va dispune de 800 de locuri, dispuse pe 23 de gradene. Amfiteatrul va fi inclus într-un circuit cultural şi turistic în colaborare cu autorităţile judeţene şi companiile de turism, aici urmând a fi organizate mari evenimente culturale, festivaluri antice, spectacole şi puneri în scenă a unor secvenţe de viaţă cotidiană, tradiţii şi obiceiuri din cetatea antică la care vor putea să participe activ şi turiştii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *