Conţinutul de umiditate din solul agricol va continua să fie deficitar pe fondul vremii caniculare

Specialiştii în agrometeorologie estimează că, în decursul acestei săptămâni, conţinutul de umiditate din solul agricol la adâncimi de până la 100 cm va continua să fie deficitar pe fondul vremii caniculare prognozată mai ales în sud-estul şi sudul ţării, se arată în buletinul de specialitate întocmit de către Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 21-27 iulie 2012.
Conform sursei citate, în intervalul analizat va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, chiar caniculară, îndeosebi în sud-estul şi sudul ţării. 
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 19 şi 32 grade Celsius, valori mai ridicate cu până la 9

 grade Celsius, comparativ cu mediile climatologice, în aproape toată ţara. Totodată, temperatura maximă a aerului se va încadra între 23 şi 39 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, în timp ce pe timpul nopţii mercurul din termometre va indica între 13 şi 25 Celsius la scara întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. 
ANM prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, căderi de grindină, îndeosebi în nordul şi vestul ţării, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. 
Din punct de vedere agrometeorologic, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol cuprinsă între 0 şi 100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va menţine la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol. 
Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim pe suprafeţe agricole extinse din centrul, nordul şi nord-vestul ţării. 
Pe fondul menţinerii temperaturilor ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30-32 grade Celsius), evoluţia fenologică la speciile prăşitoare şi cele pomi-viticole va fi intensificată, starea de vegetaţie a plantelor prezentându-se medie şi slabă, mai ales pe arealele agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol. 
De asemenea, cultura grâului de toamnă semănată târziu îşi va continua maturitatea deplină, local declanşându-se lucrările de recoltare, la fel şi la speciile înfiinţate în perioada optimă. 
Floarea-soarelui va înregistra predominant fazele de înflorire în majoritatea zonelor agricole, iar porumbul se va afla la stadiul de înflorire şi mătăsire. 
În principalele bazine de cultură, cartoful pentru consum se va afla în fazele de înflorire şi creşterea tuberculilor, în timp ce la caişi, piersici şi pruni se va continua recoltarea, iar la meri şi peri se consemnează acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, în majoritatea plantaţiilor pomicole. 
Potrivit estimărilor agrometeorologice, în cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge înfrunzirea, creşterea şi dezvoltarea boabelor, lucrările agricole de sezon efectuându-se, în general, în condiţii bune, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *