Nadia Comăneci speră că gimnastica va reveni la vechiul stil de notare

Aflată la Londra cu ocazia apropiatului start al Jocurilor Olimpice de vară, Nadia Comăneci şi-a exprimat speranţa, într-un interviu acordat Associated Press, că gimnastica va reveni la vechiul stil de notare, pentru a le oferi astfel şansa competitoarelor să obţină acel “10 perfect” care a făcut-o faimoasă.
Vedeta română, care are în palmares nouă medalii olimpice, între care cinci din cel mai preţios metal, a făcut istorie şi a oferit unul dintre cele mai memorabile momente din istoria Jocurilor Olimpice, când a reuşit să obţină, pentru prima oară în istoria gimnasticii, primul scor perfect, celebra notă 10, cu ocazia Jocurilor de la Montreal (1976), la vârsta de doar 14 ani. 

Performanţa sa de la paralele a fost, însă, prea bună pentru tabela de scor, care nu a putut afişa nota 10, deoarece nimeni nu credea că cineva o va putea obţine, astfel că a apărut în schimb “1,00”. “Iniţial nu am înţeles ce înseamnă. A fost însă tot ceea ce puteau afişa. M-am simţit puţin frustrată la început, deoarece eram convinsă că meritam mai mult de atât”. 
De fapt, exerciţiul Nadiei a fost perfect, însă gimnastele din ziua de astăzi nu mai au şansa să reediteze acea notă perfectă de 10, din cauza sistemului de notare, care s-a schimbat în urmă cu şase ani. 
La Londra, marea campioană română a declarat că doreşte revenirea la vechiul sistem, precizând că Federaţia Internaţională de Gimnastică ar trebui să ia în considerare acest lucru. 
“Consider că gimnastica este asociată cu nota 10. M-am gândit că aceasta aparţine sportului şi am dat-o cumva deoparte”, a spus Nadia, convinsă că acesta a fost unul dintre motivele pentru care gimnastica “a pierdut mulţi fani”. 
“Este un pic derutant pentru fani. Cred că vor încerca, probabil, să găsească o cale pentru a aduce înapoi nota 10”, a adăugat “Zeiţa de la Montreal”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *