„Traian Băsescu s-a comportat ca un inamic al românilor”

Interviu cu Victor Ponta, primul-ministru al României
– Domnule prim-ministru, situaţia politică din România s-a schimbat foarte mult într-un timp foarte scurt. Cum credeţi că ne vor afecta aceste schimbări?
– Dacă la referendumul de duminică românii vor decide ca epoca Băsescu să se încheie, atunci România poate intra pe o cale a stabilităţii politice, a măsurilor pozitive pentru economie şi a refacerii încrederii oamenilor în viitor. Aceasta este varianta pe care o propunem noi, USL.

– Este necesar acest referendum acum? De ce?
– Acest referendum este, potrivit Constituţiei, etapa finală a procesului de suspendare a preşedintelui declanşat de Parlament. Eu sper ca românii să îl considere o bună oportunitate pentru a-şi exprima părerea cu privire la cele două mandate ale lui Traian Băsescu.
– Care credeţi că va fi poziţia românilor la acest referendum? 
– Am speranţa ca ei să spună DA, adică să se pronunţe în favoarea demiterii preşedintelui. Dar înainte de orice eu sper ca românii să vină, în număr cât mai mare la vot, să-şi exprime punctul de vedere, indiferent de opţiune.
– Sunt românii motivaţi să se prezinte duminică la vot?
– Sunt convins că da!
– Cum vedeţi viitorul României dacă în data de 29 iulie Traian Băsescu va fi suspendat?
– Pozitiv! Un viitor în care vom putea lua măsuri pentru creşterea economiei, pentru protejarea oamenilor, pentru combaterea sărăciei, pentru educaţie şi sănătate, pentru susţinerea agricultorilor. Avem pregătite foarte multe proiecte în toate aceste domenii şi în altele şi le vom pune în practică rapid, cu toată seriozitatea.
– Ce îi puteţi reproşa preşedintelui suspendat Traian Băsescu?
– Că s-a comportat, în aceste două mandate, ca un inamic al cetăţenilor români, luând permanent decizii împotriva intereselor acestora. Momentul când preşedintele a decis şi a anunţat tăierile de salarii şi pensii, care au fost printre cele mai sălbatice măsuri de austeritate din întreaga Europa, va rămâne o zi neagră în istoria României.
– Aceste neînţelegeri care există la nivel naţional între putere şi opoziţie au afectat totuşi şi buzunarele românilor, leul şi-a pierdut foarte mult din valoare. Ce se va întâmpla din punct de vedere economic după ce se va încheia acest referendum?
– Leul îşi va reveni când stabilitatea politică va fi realizată. Eu am convingerea că pe 30 iulie, după ce românii vor fi decis demiterea lui Traian Băsescu, moneda naţională îşi va reveni, iar economia va intra pe o direcţie pozitivă.
– Totodată, aţi relansat economia prin măsuri benefice mediului de afaceri. Vă rog să detaliaţi.    
– Am decis o serie de măsuri extrem de necesare pentru relansarea economiei. 
Plata TVA la încasarea facturii pentru firmele care au o cifră de afaceri de până în  500.000 de euro (dacă plăţile se fac prin intermediul sistemului bancar) este o măsură menita a micşora evaziunea fiscală, va elimina posibilitatea rambursărilor ilegale de TVA pentru societăţile comerciale din această categorie şi va debloca mediul de afaceri, iar de ea vor beneficia aproximativ 92% din societăţile comerciale active înregistrare în România.
Creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50% va încuraja investiţiile şi dezvoltarea de locuri de muncă în industrii cu valoare adăugată mare. 
Prin eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale la fondul de pensii, sănătate, şomaj, pentru toţi angajatorii care angajează persoane aflate în şomaj cu vârsta de până în 25 de ani sau peste 55 de ani, timp de un an, cu condiţia păstrării pe post pentru încă un an, urmărim să ne luptăm cu şomajul în rândul tinerilor şi al vârstnicilor şi să le dăm o mână de ajutor celor aflaţi acum în dificultate, prin crearea de locuri de muncă. 
Alte decizii privesc scutirea de la plata penalităţilor pentru societăţile comerciale aflate în dificultăţi financiare temporare, dacă îşi achită obligaţiile către stat în perioada 1 septembrie 2012 – 31 decembrie 2012 ăi asigurarea cadrului legislativ necesar pentru ca decontarea TVA să fie eligibilă pentru ONG-urile, fundaţiile, instituţiile care nu sunt plătitoare de TVA, în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene.
Toate sunt măsuri pe care le vom lua rapid pentru a sprijini creşterea economică şi crearea locurilor de muncă. 
– Cât de important este ca justiţia din România să fie independentă? 
– Vital! Fără o justiţie independentă nu poate fi garantată funcţionarea statului de drept.
– Românii şi-au spus mari speranţe odată cu venirea d-voastră în fruntea unui guvern nou. Când se va schimba traiul de viaţă pentru românul simplu?
– Din păcate, acest guvern a avut din prima zi un inamic puternic la Cotroceni. Odată cu demiterea lui Traian Băsescu, sperăm ca la Controceni să ajungă un preşedinte cu care guvernul să poată colabora corect, în beneficiul tuturor românilor.
– Rezultatele examenului de BAC din acest an nu sunt prea diferite faţă de anul trecut. În toamnă va fi acelaşi rezultat? Vă întreb, deoarece se spune că subiectele sunt făcute deja de vechea guvernare, respectiv de colaboratorii lui Funeriu. Nu pot fi schimbate aceste subiecte pentru a da posibilitatea elevilor de obţinere măcar a unei note de trecere urmând ca de anii viitori subiectele să fie diferenţiate?
– Rezultatele de la bacalaureat mi-au produs îngrijorare, ele sunt rezultatul politicii de distrugere sistematică a învăţământului prin măsurile fostelor guverne PDL. Tot ce s-a întâmplat în aceşti ani în educaţie – de la finanţarea dezastruoasă, culminând cu tăierile de salarii ale profesorilor, şi până la închiderea multor şcoli – a ajuns să producă acest gen de efecte. În privinţa bacalaureatului, vorbim de a doua generaţie de tineri sacrificaţi de politicile lui Funeriu şi Băsescu. Facem tot ce ţine de noi pentru a repara acest dezastru.
– Cum vedeţi învăţământul universitar din România?
– Un mediu dinamic, în plină creştere la nivel de prestigiu internaţional, şi o comunitate cu care îmi propun să comunic mult în perioada următoare. Acolo se află un rezervor de idei şi talente extrem de preţioase pentru România. 
– Deşi în lume, cele mai puternice universităţi sunt cele private, în România guvernele au sprijinit cu bani grei universităţile de stat. Nu ar trebui subvenţionate universităţile în mod egal? 
– Eu pot să vă spun ca îmi doresc să acordăm o importanţă reală educaţiei, inclusiv ca procent alocat din PIB în bugetul următor. Despre politicile concrete în domeniul finanţării educaţiei vă invit să discutaţi cu ministrul Educaţiei. 
– Cum comentaţi acuzaţiile celor din PDL asupra deciziilor luate de PSD şi partenerii săi de uniune?
– PDL este un partid în destructurare, care – ca şi Traian Băsescu – se agaţă disperat de putere, cu ultimele forţe. Atacurile murdare, falsurile şi loviturile antidemocratice împotriva noastră sunt armele la care recurg ei acum în speranţa că mai pot salva ceva. Eu am încredere că oamenii le vor arăta – aşa cum le-au arătat şi la alegerile locale – exact ce cred despre ei.
– Ce părere aveţi de organizaţia PSD Arad?
– O organizaţie care s-a luptat mult şi care, sper eu, va avea rezultate din ce în ce mai bune în perioada care urmează.
– Vă rog să transmiteţi un mesaj tuturor cititorilor noştri.
– Veniţi la vot pe 29 iulie! Fie că vreţi să plece Băsescu, fie că vreţi ca el să rămână, veniţi la vot şi spuneţi-vă părerea! Luaţi parte la această decizie istorică pentru viitorul României!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *