Guvernul israelian aprobă amenajarea unui loc de rugăciune mixt, pentru femei și bărbați, la Zidul Plângerii

Guvernul israelian a luat duminică decizia istorică de a permite bărbaților și femeilor să se roage împreună la Zidul Plângerii din Ierusalim, dând astfel curs unei solicitări susținute timp de două decenii de mai multe grupări progresiste, informează EFE și Reuters.

Acesta este “o soluție de compromis pentru o problemă foarte delicată în legătură cu un loc menit să-i unească pe evrei”, a afirmat premierul Benjamin Netanyahu înaintea adoptării măsurii în executiv, în pofida opoziției mediilor ultraortodoxe.

Inițiativa prevede amenajarea unei noi esplanade de rugăciune mixte, pentru bărbați și femei, la Zidul de Vest, locul sfânt al evreilor, pe lângă cele două existente deja, care sunt separate pe sexe. Guvernul israelian a alocat zece milioane de dolari pentru proiectul de transformare în loc de rugăciune a unui actual sit arheologic de lângă Zidul de Vest. Realizarea construcției ar urma să dureze un an.

Un alt aspect de maximă importanță al deciziei luate duminică de cabinetul Netanyahu constă în aceea că, spre deosebire de cele două locuri de rugăciune existente, cel de-al treilea nu va mai avea un rabin angajat al statului, ci va fi administrat de o comisie mixtă. Aceasta va fi compusă din reprezentanți ai curentului conservator, precum și ai celui progresist — susținut puternic de evreii din exteriorul țării, delegați ai guvernului, de la organizația “Femeile Zidului Plângerii” și de la Agenția Evreiască.

Ziarul cu cel mai mare tiraj din Israel, “Yediot Aharonot”, a salutat hotărârea ca fiind “istorică”.

“Până în prezent, Zidul se afla sub controlul unei extreme dreapte cu mentalitate îngustă și a unor ultraortodocși idolatri care au o viziune limitată asupra lui Dumnezeu și a iudaismului”, a declarat pentru EFE Susan Silverman, membră a organizației “Femeile Zidului Plângerii”. Acest grup de activiste reformatoare militează de multă vreme pentru libertatea de cult în zona Zidului Plângerii.

AGERPRES/(AS-editor: Cristina Mac, editor online: Alexandra Cruceru)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *