Târgul Judeţean al Firmelor de Exerciţiu – ediţia a IV-a, în organizarea Colegiului Particular „Vasile Goldiș”

Colegiul Particular „Vasile Goldiş” Arad  a organizat, vineri, 26 februarie 2016, cea de-a IV-a ediție a Târgului Judeţean al Firmelor de Exerciţiu.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Fundației Universitare „Vasile Goldiș” Arad, președinte și rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, dr. ing. Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, prof. Ioan Cuzman, vicepreşedinte al Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Iovan Marțian, inspector prof. ing. Vasile Borza, inspector prof. Mariana Tocaciu, inspector prof. Andrada Marcu și inspector prof. Viorel Binchiciu din cadrul Inspectoratului Şcolar Județean Arad, reprezentanți ai Universității de Vest Vasile Goldiș – conf. univ. dr. Eugen Remeș, decanul Facultății de Științe Economice, Inginerie și Informatică, conf. univ. dr. Andrei Anghelina, prorector antreprenoriat, prof. univ. dr. Horațiu Șoim, conf. univ. dr. Radu Blaga, prof. univ. dr. Teodor Pătrăuță, director DPPD, prof. Monica Băltăreţu, directorul Colegiului Economic Arad, prof. Doina Stoica, directorul Liceul Tehnologic „F. Neuman”, prof. Teodor Crișan, director Liceul „Mihai Viteazul” Ineu, prof. Pompiliu Moldovan de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Arad, profesori coordonatori și elevi, părinți, dar și invitați speciali, reprezentanţi ai şcolii partenere din Vârşeţ, Serbia, împreună cu director prof. Veliko Stoianovici.

Au fost prezente 11 licee cu profil servicii din municipiul și județul Arad cu 28 firme de exercițiu, un liceu din București cu 5 firme de exercițiu, dar și un liceu din Timișoara cu 2 firme de exercițiu, în total 35 firme de exerciţiu din cadrul următoarelor școli: Colegiul Particular „Vasile Goldiş” Arad, Colegiul Economic Arad, Colegiul „C. Gergely” Arad, Liceul Tehnologic „F. Neuman” Arad, Liceul Tehnologic Chişineu Criş, Liceul „S. Bocu” Lipova, Liceul „M. Viteazul” Ineu, Liceul Teoretic „J.G. Tajovsky” Nădlac, Liceul Teoretic Sebiş, Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Teoretic Pâncota, Colegiul Economic „Costin Kirițescu” București, Liceul Teoretic Special „Iris” Timișoara.

Noutatea evenimentului a fost reprezentată de sesiunea de comunicări cu tema „Firma de exercițiu – abordare interdisciplinară”.

Din postura de gazdă, prof. ec. Claudia Tărniceriu, directorul Colegiului Particular „Vasile Goldiş” Arad a declarat: „Acest târg al firmelor de exercițiu demonstrează rezultatele activităţii elevilor în firma de exerciţiu, demonstrează ce înseamnă munca în echipă, este un prilej de a face schimb de experiență cu celelalte firme, de a lega parteneriate, dar și de a demonstra competențele antreprenoriale pe care elevii le-au dobândit prin această metodă interactivă de predare – învăţare numită Firma de exercițiu”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Fundației Universitare „Vasile Goldiș”, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Sunt deosebit de onorat să particip la cea de-a IV-a ediție a Târgului Judeţean al Firmelor de Exercițiu, organizat de Colegiul Particular „Vasile Goldiș”, care funcționează în cadrul Fundației Universitare. Învățământul românesc este orientat astăzi spre partea aplicativă, antreprenorială, lucru pe care dorim să-l imprimăm și la Colegiul Particular „Vasile Goldiș”. A fost o probă de foc la care elevii acestui colegiu, împreună cu alte 35 de firme de exercițiu ale altor licee și școli, au participat alături de invitaţii noștri din Serbia, Timișoara și București, fapt ce a ridicat ștacheta acestei manifestări. Târgul a fost organizat pe standuri, unde fiecare şcoală și-a prezentat produsele, marketingul și managementul produselor, modul cum pot fi valorificate aceste produse pe piața comercială. Firmele de exercițiu au un rol foarte important în experiment, în simulare, în formarea unui limbaj al oamenilor de afaceri, pe care îi pregătim din liceu. Elevii au deja deprinderi în acest sens și îi felicităm pentru modul în care s-au prezentat. Înțelegem în acest fel ca sistemul de antreprenoriat începând din liceu, să fie foarte bine valorificat în pregătirea viitoarei forțe de muncă pentru municipiul Arad și pentru întreaga țară”.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a subliniat: Este important să îi educăm pe tineri în sistem de antreprenoriat. Tinerii au întotdeauna un exces de creativitate și acest exces trebuie folosit, iar prin educație ei vor avea curajul să devină antreprenori adevărați. Creșterea locurilor de muncă în ultimii 10 ani de la 32.000 la 72.000 se datorează și antreprenorilor, care au avut curajul să-și asume riscuri, dar să-și pună în valoare creativitatea și resursele intelectuale. În momentul în care investim în tineri pentru a avea curajul antreprenoriatului, putem spune că viitorul Aradului este asigurat. Felicit Colegiul Particular „Vasile Goldiș” pentru aceast eveniment și pentru implicarea în procesul de educație a tinerilor în această direcție antreprenorială”.

Lect. univ. dr. Vasile Pop, președintele Consiliului de Administrație al Colegiului Particular „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Ne bucurăm că în acest context ne-am regăsit, părinți, elevi, dascăli ai acestei instituții, reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie alături de oaspeții noştri dragi, colaboratori, cărora le datorăm devenirea noastră. În numele Consiliului de Administraţie, a doamnei director Claudia Tărniceriu, a corpului profesoral, în numele părinților și elevilor, vă doresc bun venit în școala noastră, o școală deschisă prezentului și viitorului, o şcoală construită pe competențe, o școală care urmărește progresul, performanța. Când vorbim despre performanță ne referim nu numai la piscurile inteligenței, ci și la acei elevi mai modești, care sunt preluați în şcoala noastră și ajutați să facă performanță. Performanță este și ceea ce ei realizează datorită profesionalismului, priceperii și competenței dascălilor din această școală”.