AID protestează față de arestarea celor 42 de jurnaliști de către guvernul turc

Asociația pentru Implementarea Democrației protestează față de arestarea celor 42 de jurnaliști de către guvernul turc și subliniază că sancționarea, pedepsirea celor vinovați de tentativa de lovitură de stat nu trebuie transformate în acte de răzbunare sau intimidare a libertății de exprimare.

”Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) a susținut și va continua să susțină democrația și votul popular ca unic mod de alegere sau schimbare a unui lider politic. Motiv pentru care, încă din data de 16 iulie a.c., AID a condamnat tentativa de lovitură de stat din Turcia. În același timp însă, AID condamnă acțiunile excesive ale guvernului turc în ceea ce privește liderii de opinie și jurnaliștii turci arestați. Sancționarea, pedepsirea celor vinovați de tentativa de lovitură de stat este dreptul statului turc prin instituțiile alese democratic, însă nu trebuie transformate în acte de răzbunare sau intimidare a libertății de exprimare a jurnaliștilor și celorlalți cetățeni”, se arată într-un comunicat AID transmis luni AGERPRES.

Autoritățile turce au emis luni mandate de arestare pe numele a 42 de jurnaliști, a anunțat postul privat NTV, ultima dintr-o serie de măsuri de epurare ample care au urmat tentativei de lovitură de stat eșuate din Turcia, din 15 iulie, transmit Reuters și AFP.

Printre jurnaliștii pe numele cărora a fost emis un mandat de arestare figurează cunoscutul comentator și fost parlamentar Nazli Ilicak, concediat de cotidianul proguvernamental Sabah în 2013 pentru că i-a criticat pe miniștrii implicați într-un scandal de corupție, au transmis NTV și CNN-Turk. El nu era la domiciliul său din Istanbul și ar putea să se afle în vacanță la Marea Egee, a relatat cotidianul Hurriyet, care îl citează pe procurorul antiterorist din Istanbul, Irfan Fidan.

La 19 iulie, autoritatea de reglementare a presei audiovizuale din Turcia a retras licența de funcționare a numeroase posturi de televiziune și radiouri bănuite că sprijină rețeaua predicatorului Fethullah Gülen, exilat în SUA din 1999 și acuzat de autoritățile turce că ar fi ‘creierul’ din spatele loviturii de stat eșuate. Această decizie a vizat 24 de posturi de televiziune și radiouri și 34 de jurnaliști, considerați apropiați ai lui Gülen. Acestora le-au fost retrase legitimațiile de presă.

AGERPRES/(AS — editor: Cristina Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *