Primele 55 de propuneri de proiecte de cooperare din regiunea Dunării, aprobate la finanțare

 

Primele 55 de propuneri de proiect, dintre cele 100 depuse în cadrul primului apel al Programului Transnațional Dunărea, au fost aprobate la finanțare de Comitetul de Monitorizare (CM) al programului. Proiectele au primit o alocare de aproximativ 96 de milioane de euro, reprezentând 54% din bugetul FEDR total al programului.

Dintre proiectele aprobate, 5 sunt coordonate de lideri de proiect din România. În urma deciziei CM, Autoritatea de Management și Secretariatul Comun vor informa reprezentanții liderilor de proiect despre pașii care trebuie întreprinși în vederea semnării contractelor de finanțare și demarării implementării proiectelor.

Decizia a fost luată în cadrul celei de-a treia întâlniri a CM, organizată în perioada 27-28 septembrie a.c., la București. În contextul în care, în acest an, țara noastră deține președinția acestui program, alături de Bosnia-Herțegovina, întâlnirea a fost prezidată de Camelia Coporan, Șeful Autorității Naționale din România pentru acest program (care funcționează la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).

Alte teme discutate au fost legate de organizarea celui de-al doilea apel de proiecte și de coordonarea programului cu obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

În ceea ce privește cel de-al doilea apel de proiecte, s-a decis ca lansarea acestuia sa aibă loc în luna ianuarie a anului 2017, alte detalii urmând a fi anunțate, până la sfârșitul anului în curs, pe pagina de internet a programului și în cadrul evenimentelor de promovare care urmează a fi organizate, inclusiv pe teritoriul României.

În prezent, este deschis apelul de proiecte dedicat Coordonatorilor de Arii Prioritare SUERD și este în pregătire un apel dedicat proiectelor tip ”seed money” (care să acorde capital inițial promotorilor de proiecte ce pot avea impact major în Regiunea Dunării), estimat a fi lansat în semestrul al doilea al anului 2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *