Liberalismul românesc – pe tobogan

Liberalismul se află în degringoladă nu doar în România, ci în toată lumea. Mereu auzim termenul iliberalism pronunțat de către analiștii politici, iar frecvența termenului în discursul politicienilor și analiștilor politici nu face decât să ilustreze realitatea: liberalismul are probleme ”existențiale”.

            În România, criza liberalismului nu este doar de natură doctrinară, ci și de natură… umană. Liberalii români, în bună parte, n-au nicio legătură cu principiile și valorile liberale. Ei au probleme cu educația, cu cultura, cu morala și, mai ales, cu propria valoare.

            Cine sunt liderii liberalismului astăzi în România? Persoane fără carismă, fără forță, fără educație, habarniști în ceea ce privește esența liberalismului ca doctrină politică. Exemplul cel mai elocvent este Tăriceanu. Dar sunt mulți ca el. Principala ”calitate” a liberalilor români este jocul politic meschin, aranjamentele de culise.

            Un exemplu convingător în acest sens se regăsește în recentele alegeri din cadrul PNL Arad. Au fost încălcate toate principiile liberalismului. A existat un singur candidat, precum în vremea comunismului victorios. Gh. Falcă nu a avut un contracandidat, așa că a fost singular în competiție. De ce nu a avut contracandidați? Pentru că în perioada premergătoare alegerilor a manevrat partidul cum a vrut el, pentru că liderii locali îi sunt datori. Fiecare a primit un os de ros de la primarul Aradului și președintele partidului și, în consecință, trebuia să-i fie recunoscători. Și au fost. Cu voturile. Oameni fără personalitate, ca să nu spun lași, se lasă manevrați de către un lider, și l-am numit pe Gh. Falcă, care nu a mai demonstrat nimic în ultimii ani nici ca om politic, nici ca administrator al orașului.

            La alegerile parlamentare, postura de conducător național al campaniei PNL a fost un eșec total. Rezervele politice ale lui Gh. Falcă s-au terminat, deși mă îndoiesc că ele au existat în mod real vreodată. Fiind informat despre culisele politice ale PDL, pot să afirm că Gh. Falcă a înregistrat multe eșecuri în relațiile cu conducerea PDL și asta numai din vina lui.

            Astăzi, Gh. Falcă nu stă mai bine în relațiile cu liderii PNL. O să mă întrebați de ce a fost numit șef de campanie al PNL. Răspunsul este la îndemâna oricui. N-a vrut nimeni să-și ia pe cap povara alegerilor. După eșecul de la alegerile pentru Primăria capitalei, era limpede ce-i așteaptă pe liberali la alegerile parlamentare. Gh. Falcă, fără să judece corect starea de lucruri, a acceptat șefia campaniei pentru că-i place să fie în față. Rezultatul îl știe toată lumea: un eșec catastrofal pentru PNL. Ca să fim corecți, nu Falcă a fost vina cea mare în acest eșec, ci ceea ce reprezenta liberalismul românesc în acea perioadă.

            De fapt, ceea ce reprezintă și astăzi. Liberalii români nu au un lider carismatic, un lider de forță care să pună la punct lucrurile din partid. Figuri jalnice apar pe ecranele televizoarelor și spun nimicuri care n-au nicio relevanță pentru politica românească.

            De ce a avut succes PSD-ul la alegeri? Pentru că a preluat tot felul de măsuri din doctrina liberală și le-a trecut în programul de guvernare al PSD. Că nu știu să lucreze cu ideile liberale este o altă problemă, care se va dovedi catastrofală pentru PSD, dar și pentru țară. Pentru că social democrații pesediști încearcă să siluiască principiile liberale în direcția socialismului desuet. Dar se cheamă că au pus mâna pe atuurile care erau apanajul liberalilor și al doctrinei liberale. Și atunci de ce ne mai mirăm că liberalismul își deteriorează imaginea pe zi ce trece? Unele principii liberale sunt preluate de social democrați, populari, socialiști, populiști și sunt făcute harcea parcea. Liberalii au rămasc cu mâna goală și atunci nu ne mai mirăm că nu au programe de guvernare nici la nivel central, nici la nivel local.

            La Arad nu e mai bine decât la București. Administrația Falcă se mișcă greoi, n-are idei, iar când le are nu e capabilă să le pună în practică, n-are inițiativă și rezultatele sunt nule. Critica opozanților locali din PSD este îndreptățită, deși aceștia rămân la a critica și nu fac nimic în plus.

            Principiile liberale trebuie să rămână în picioare, dar nu e tot una cum sunt ele puse în practică. Cert este că azi, în România, nu liberalii sunt cei care pun în practică principiile liberale. Pe cale de consecință, de aici și până la dispariția PNL nu este decât un singur pas.

 

Ioan Iercan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *