Victor Negrescu: „Consultarea publică joacă un rol important în fundamentarea acțiunilor Guvernului României în cadrul negocierilor privind Brexit”

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a organizat luni, 11 septembrie, dezbaterea publică intitulată „România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, în cadrul căreia au fost supuse discuţiei axele strategice de acțiune ale Guvernului României în contextul Brexit.

Documentul vizează să asigure un cadru de referinţă care să permită abordarea coordonată, la nivel guvernamental, a aspectelor complexe generate de procesul Brexit, marcând liniile generale ale abordării României şi permiţând totodată o flexibilitate de natură să acomodeze evoluţiile inerente unui proces de negociere dinamic şi impredictibil.

În alocuţiunea pe care a susţinut-o în cadrul evenimentului găzduit de Institutul Diplomatic Român, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat că, pe tot parcursul procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, România va fi pregătită să informeze, să îndrume și să sprijine cetățenii și companiile în raport cu autoritățile britanice și cu noile condiții generate de Brexit.

„Avem în derulare o amplă campanie de consultări publice, cu accent pe românii din Marea Britanie. Acest proces joacă un rol important în fundamentarea acțiunilor Guvernului României în ceea ce privește negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Vom acționa, pe tot parcursul derulării acestora, respectând principiul coeziunii și solidarității, ceea ce înseamnă că acordul va trebui să reflecte interesele tuturor celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Drepturile cetățenilor români și ale familiilor acestora trebuie să fie aceleași ca drepturile de care vor beneficia toți cetățenii europeni aflaţi în Marea Britanie”, a declarat ministrul delegat.

Victor Negrescu a reamintit că obiectivul României în negocierile cu Marea Britanie îl constituie atingerea scenariului maximal din perspectiva Uniunii Europene, în linie cu mandatul general al echipei de negociatori conduse de Michel Barnier. „Procesul Brexit este un fenomen de o complexitate fără precedent, cu efecte profunde și greu de calculat la acest moment. Vom susține cu prioritate încheierea unui acord care să confere o protecție adecvată cetățenilor europeni şi care să asigure respectarea angajamentelor financiare asumate de Marea Britanie ca membru al Uniunii Europene. Obiectivul Guvernului este de a minimiza impactul negativ și de a fructifica oportunitățile, în cadrul unui proces decizional care ia în calcul toate opiniile relevante. Prin toate aceste demersuri, dorim să îi asigurăm pe toți cetățenii români aflați în Marea Britanie și pe cei care sunt interesați de subiect că statul român este în prezent pregătit pentru a face față oricăror situații generate de Brexit printr-o abordare coordonată, predictibilă și proactivă”, a precizat ministrul delegat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *