Prof. univ. dr. Claude Vivier Le Got, preşedinte FEDE şi preşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Conferinţei OING a Consiliului Europei, Doctor Honoris Causa al UVVG

În semn de recunoaştere a prodigioasei activităţi profesionale, ştiinţifice şi manageriale, Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, i-a acordat doamnei prof. univ. dr. Claude Vivier Le Got, preşedintele FEDE (Federaţia pentru Educaţie în Europa/Federaţia Europeană a Şcolilor, care se bucură de statut participativ în cadrul Consiliului Europei), preşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Conferinţei OING a Consiliului Europei cu drept participativ în Consiliul Europei, titlul de Doctor Honoris Causa al UVVG.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a subliniat, în deschiderea evenimentului solemn, de acordare a DHC, care s-a desfăşurat în Aula „Ştefan Cicio Pop”, din cadrul UVVG: „Întreaga comunitatea academică a Universității este deosebit de onorată să primească în rândurile sale, pe doamna prof. univ. dr. Claude Vivier Le Got, personalitate marcantă, interesată de tot ceea ce este perfectibil și frumos. Proiectul pe care îl derulează constă în ”a realiza”, ”a întreprinde” sau ”a acționa” la o scară globală, a construi cu entuziasm un proiect umanist și durabil, un proiect care se pune în slujba tinereții, cu umilință și convingere”.

Începând cu anul 1992, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad este membru FEDE, organizație internațională nonguvernamentală cu statut participativ pe lângă Consiliul Europei, care asigură realizarea unui spațiu universitar european unic prin programe de învățământ finalizate prin examene cu subiecte unice pentru toate școlile membre. Federația pentru Educație în Europa reunește peste 600 de instituții de învățământ superior independente din Franța și din țări membre ale Consiliului Europei. Diplomele obținute prin FEDE oferă absolvenților o șansă în plus la angajarea în spațiul european. Parteneriatele europene constituite de FEDE prin proiectele susţinute de Comisia europeană, promovează vizibilitatea europeană a federației.

Prin acordarea onorantului titlu de Doctor Honoris Causa, recunoaștem public meritele deosebite, prestigiul și contribuțiile majore aduse în domeniul educației, ocazie cu care veţi deveni membru al comunităţii noastre academice. Sunt deosebit de bucuroasă că avem onoarea să vă cinstim cum se cuvine prin decernarea înaltei distincții universitare de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, pe deplin meritată, îmbogățind astfel Galeria de onoare a personalităților de excepție care au primit acest titlu până în prezent, a precizat, Prof. univ. dr. CORALIA ADINA COTORACI, Rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi vicepreşedinte FEDE, a precizat, în LAUDATIO,: „Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Prof. univ. dr. CLAUDE VIVIER LE GOT este un moment extrem de onorant pentru întreg corpul academic şi de cercetare al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Doamna Prof. univ. dr. Claude Vivier Le Got este o remarcabilă personalitate, a cărei activitate este orientată, în general, spre Ştiinţele Educaţiei şi Managementul activităţilor artistice şi culturale. De naţionalitate franceză, doamna Claude Vivier Le Got s-a născut în oraşul Villejuif, Franța. Absolventă a Facultăţii de Comerţ în domeniul Educaţiei Executive, doamna Claude Vivier Le Got este licenţiată in domeniul finanţelor şi marketingului, în resurse umane si management. În 1985 creează un concept de învăţământ inovator bazat pe experienţa personală în domeniul finanţelor si managementului pentru artă şi cultură. Şcoala pe care o creează, asociază arta şi cultura cu gestiunea, fără a se rupe de noţiunile de sociologie si de comunicare fundamentală. După absolvirea studiilor universitare, doamna Claude Vivier Le Got urmează cursuri postuniversitare, cum ar fi :  Master de Marketing al Școlii Superioare de Comerț și de Administrație a Afacerilor din Paris (Șef de promoție, 1982), Master în finanţe al Şcolii Superioare de Comerţ şi de Administrare a Afacerilor din Paris (Șef de promoție, 1982),  Master executiv în Administrarea Afacerilor – Managementul întreprinderilor (Paris, 2004). Din anul 2012, doamna Prof. univ. dr. Claude Vivier Le Got devine doctor în Managementul artei şi  culturii – IEMI . Doamna Claude Vivier Le Got a fost aleasă în funcţia de Preşedinte a   Federaţiei pentru Educaţie în Europa/Federaţiei Europene a Şcolilor, în cadrul Adunării Generale de la Laussane (Elveţia), în anul 2015”.

„FEDE este o organizație nonguvernamentală internațională, creată în anul 1963, cu sediul la Geneva şi Paris, având statut participativ pe lângă Consiliul Europei. Prezentă în 35 de ţări, de pe 4 continente, FEDE favorizează lizibilitatea şi recunoaşterea internaţională a curriculelor de formare profesională, propunând 90 de diplome europene, programe internaţionale sau curricule de excelenţă (cercetare, ciclu doctoral etc.). În ceea ce priveşte activitatea managerială, în calitate de Preşedinte şi fondatoare a EAC – (Ecoled’Art et de Culture) – Instituție de referință pentru învățământul superior în domeniul Culturii, Artei şi Patrimoniului, EAC, devine lider naţional în profesii legate de arte şi cultură, cu sedii la Paris, Lyon, Shanghai.

 

Doamna Preşedinte Claude Vivier Le Got a pus bazele înființării, în premieră, a Școlii Doctorale Europene a FEDE, cu linii de studii doctorale în: Cultură și turism, Inovație și tehnologie IT, Guvernanță în management, în domeniul financiar –bancar și în domeniul Resurselor umane. Ne bucurăm de această vizită, deosebită, care ne permite facilitarea internaționalizării învățământului la Universitatea noastră, prin abordarea unor tematici de ordin european a unor proiecte care pot fi materializate prin Consiliul Europei”.

În calitate de Președinte, împreună cu echipa de conducere a Federaţiei pentru Educaţie în Europa/Federaţiei Europene a Şcolilor, doamna Preşedinte Claude Vivier Le Got, a pus bazele înființării în premieră a Școlii Doctorale Europene a FEDE, cu următoarele linii de studii doctorale: Cultură și turism, Inovație și tehnologie IT, Guvernanță în management, în domeniul financiar –bancar și în domeniul Resurselor umane.

În vederea internaţionalizării Federaţiei Europene, a fost generalizat studiul limbilor străine europene: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană şi portugheză. FEDE a participat recent la cea de-a 29 a ediţie aConferintei şi Expoziţiei Anuale a Asociaţiei Europene pentru Educaţie Internaţională (EAIE) de la Sevilia, cu un stand remarcabil, în care au fost prezentate aspectele educaţiei promovate de Federaţie şi realizările în acest domeniu.        Evenimentul a reunit peste 250 de expozanţi şi 5600 de participanţi din 95 de ţări, reprezentând cea mai importantă reuniune din Europa în domeniul internaţionalizării educaţiei şi a doua la nivel global.

Recent, doamna Prof. univ. dr. Claude Vivier Le Got a fost aleasă în funcţia de Preşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Conferinţei OING a Consiliului Europei, o dovadă multiplă a prestigiului de care se bucură instituţia FEDE pe care o conduce în calitate de Preşedinte. Mandatul pe 3 ani pe care îl deţine în cadrul Conferinţei Consiliului Europei, va permite FEDE să joace un rol hotărâtor pe lângă alte instituţii europene.

În semn de recunoaştere a prodigioasei activităţi profesionale, ştiinţifice şi manageriale, doamna Prof. univ. dr. Claude Vivier Le Got i-a fost acordat titlul de Cavaler al Ordinului Naţional Francez de Merit, respectiv titlul de Cavaler al Ordinului Francez Ordre des Palmes Académiques” , a subliniat în LAUDATIO,prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi vicepreşedinte FEDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *